Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Nemecko znepokojujú susedia, objednalo si 190 miliónov jódových tabliet pre prípad vážnej jadrovej nehody
Zdielať na

Nemecko znepokojujú susedia, objednalo si 190 miliónov jódových tabliet pre prípad vážnej jadrovej nehody

Archívna reportáž

Rakúski aktivisti tvrdia, že 3. a 4. blok jadrovej elektrárne v Mochovciach nie je bezpečný.

BERLÍN / Množstvo tabliet, ktoré za 8,4 milióna eur objednal Spolkový úrad pre ochranu pred žiarením, je štyrikrát vyššie než súčasné nemecké zásoby. Úrad tak urobil aj na základe stanoviska expertov po jadrovej nehode v japonskej Fukušime. Odporúčanie Komisie pre ochranu pred žiarením, ktorá je poradným orgánom vlády, počíta okrem iného s tým, že v prípade vážnej jadrovej nehody by vo viac než 80-miliónovom Nemecku jódové tablety dostávali deti a mladiství a tiež tehotné matky na celom území krajiny.

Riziko spolková republika, ktorá svoje posledné jadrové bloky podľa televíznej stanice ARD odstaví v roku 2022, vidí predovšetkým v krajinách za svojimi hranicami, vrátane Česka. Jódové tablety majú v prípade zvýšenej radiácie chrániť pred rakovinou štítnej žľazy.

Hlavné nebezpečenstvo podľa miestnych odborníkov nevychádza z Nemecka. Šéf komisie Wolfgang Müller má síce za to, že pri uzatváraní nemeckých jadrových elektrární môže dôjsť k menším nehodám, radiácia sa pri nich ale vo väčšom vraj neuvoľní. Za oveľa vyššie považuje Müller riziko z jadrových elektrární v susedných a ďalších blízkych krajinách. "Myslite na Belgicko, na Francúzsko, na Švajčiarsko, na Česko, na Švédsko. A keď sa tam niečo stane, musíme samozrejme nemecké obyvateľstvo chrániť," uviedol. 

Vyvolávanie paniky alebo prevencia? 

Podobne pred dvoma rokmi argumentovali aj v západonemeckom meste Aachen, kde kvôli pochybnostiam o stave belgického jadrového reaktora pri meste Tihange preventívne rozdávali jódové tablety všetkým obyvateľom mladším než 45 rokov. Niektorí však tento krok hodnotili ako vyvolávanie paniky. 

Müller to tak v prípade terajšej rozsiahlej objednávky jódových tabliet nevidí. "Panika sa tým nevyvolá, ale možno veľa pochopenia pre to, že je potrebné byť dobre pripravený," poznamenal s tým, že jadrové elektrárne v susedných krajinách budú fungovať ešte desiatky rokov. 

Ľudia, ktorí prevážajú a kšeftujú s nelegálnym radioaktívnym materiálom, sa musia mať na pozore. Slovensko získalo nové špeciálne detekčné zariadenia:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy