Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
V Rusku odpojili od siete štyri stanice, ktoré merajú radiáciu. Úrady tvrdia, že nie je dôvod znepokojovať
Zdielať na

V Rusku odpojili od siete štyri stanice, ktoré merajú radiáciu. Úrady tvrdia, že nie je dôvod znepokojovať

Archívna reportáž

MOSKVA / Už štyri stanice, ktoré merajú radiáciu v Rusku prestali dodávať údaje do viedenského sídla medzinárodnej Organizácie pre kontrolu úplného zákazu jadrových skúšok (CTBTO). S informáciou prišla agentúra Interfax, ktorá sa odvoláva na samotnú CTBTO, podľa ktorej sa stanice odpojili po nepodarenom teste ruskej rakety s rádioizotopovým zdrojom energie.

Ruské ministerstvo zahraničia prehlásilo, že odovzdávanie údajov nie je povinné, ale predstavuje "prísne dobrovoľnú záležitosť" a Kremeľ uistil, že nie je dôvod znepokojovať sa. Úrady na severe Ruska ale podľa agentúr Interfax kupujú nové plynové masky pre civilistov. "CTBTO sa v súlade s platnými pravidlami spojil pri prvej príležitosti s operátormi staníc. Uviedli, že majú problémy so spojením a so sieťou. Čakáme oznámenie, kedy bude práca staníc či systémov spojenia obnovená v plnom rozsahu," uviedol hovorca organizácie. 

Dva dni po raketovom teste pri Severodvinsku, po ktorom 8. augusta podľa úradov krátkodobo stúpla radiácia 16-násobne, prestali odovzdávať údaje stanice v Dubne a v Kirove. Za ďalšie tri dni nasledovali stanice na Čukotke a na Altaji. Do ruskej časti monitorovacieho systému CTVTO pritom spadá 36 objektov. Ministerstvo obrany, ktoré je za tento systém zodpovedné, Interfaxu na otázku ohľadom výpadku štyroch staníc neodpovedalo. 

Ruský prezident Vladimír Putin v pondelok uistil, že zvýšenie radiácie nehrozí, napriek tomu ale úrady podnikajú všetky kroky, aby vylúčili akékoľvek ohrozenie zdravia obyvateľov. 

Ruské ministerstvo obrany 8. augusta oznámilo, že pri nehode na strelnici zahynuli piati ľudia, o deň neskôr oznámila štátna agentúra Rosatom, že pri výbuchu rakety na námornej plošine prišli o život jej pracovníci. Podľa zistení Interfaxu prišli o život dvaja pracovníci ministerstva obrany a päť pracovníkov Rosatomu. Traja vojaci a traja špecialisti Rosatomu boli zranení.

Ruské úrady ale nepodali žiadne oficiálne vysvetlenie, prečo spôsobil výbuch zvýšenie radiácie. Zatiaľ čo ministerstvo obrany mlčalo, na sociálnych sieťach sa objavili správy o zranených, údajne hospitalizovaných až v Moskve pre ožiarenie.

Koncom septembra 2017 sa nad Európou niekoľko týždňov vznášal rádioaktívny mrak. Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy