Oblačno
17°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Nóri zaznamenali mierne zvýšenú radiáciu. Zrejme súvisí s incidentom v Rusku
Zdielať na

Nóri zaznamenali mierne zvýšenú radiáciu. Zrejme súvisí s incidentom v Rusku

Archívna reportáž

OSLO/MOSKVA / Nórsky úrad pre radiáciu a jadrovú bezpečnosť zaznamenal v ovzduší na hranici s Ruskom mierny výskyt rádioaktívneho jódu, ktorý môže súvisieť s nedávnou haváriou ruskej rakety. Podľa ruských úradov došlo minulý týždeň na brehu Bieleho mora pri teste armádnej rakety s jadrovým zariadením k výbuchu, ktorý zabil najmenej päť ľudí.

Explózia vo vojenskom priestore pri ruskej obci Ňonoksa v Archangelskej oblasti sa stala minulý týždeň v stredu a nórske merania vykázali rádioaktívny jód v ovzduší v nasledujúcich troch dňoch. Výskyt zaznamenala meteorologická stanica v nórskej lokalite Svanhovd tesne pri ruských hraniciach, ktorá je od miesta explózie vzdialená asi 670 kilometrov severozápadným smerom. 

Úrad DSA vydal prehlásenie, podľa ktorého sa nedá určiť, či zvýšený výskyt rádioaktívnej látky s ruskou haváriou súvisí. Monitoring ovzdušia sa na ruských hraniciach robí pravidelne a mierne zvýšený výskyt rádioaktívneho jódu zvykne byť zaznamenaný zhruba šesťkrát ročne. Príčiny nie sú jasné. Krátkodobé zvýšenie rádioaktivity v mieste výbuchu priznali aj ruské úrady. 

Explózia, o ktorej je len málo informácií, sa stala neďaleko prístavu Severodvinsk, kde sa nachádzajú dve veľké ruské armádne lodenice - SevMaš a Zvjozdočka. Celú oblasť po výbuchu uzavreli pre lodnú dopravu. 

Ruské ministerstvo obrany vo štvrtok (8.8.) večer oznámilo, že pri skúške raketových motorov na kvapalné palivo na skúšobnej strelnici pri Severodvinsku, nastal výbuch a požiar. Priľahlú oblasť Bieleho mora, Dvinský záliv, na mesiac uzatvorili pre civilnú plavbu. Pri nešťastí zahynuli dvaja špecialisti, ďalší ľudia sa zranili. Asi 40 kilometrov od miesta nehody sa na krátky čas zvýšila rádioaktivita. 

Rusi nakupovali jód

Rusi žijúci na severe krajiny, kde podľa úradov na krátky čas stúpla rádioaktivita, začali skupovať jód, uvádzajú ruské médiá. Podrobnosti o nevydarenom teste, ktorý skončil výbuchom, sa ale ruské ministerstvo obrany rozhodlo utajiť. "V lekárňach Archangelska a Severodvinska prudko stúpol dopyt po preparátoch obsahujúcich jód," uviedla agentúra Interfax. Jeden z lekárnikov uviedol, že sa momentálne už tabletky s jódom nedajú zohnať, pretože sú vypredané. 

Veľký dopyt po jóde vypukol ešte vo štvrtok večer. Ľudia najprv kupovali tabletky a potom aj roztoky, či iné preparáty obsahujúce jód. Lekárnici boli nútení objednať ďalšie zásoby, pretože dopyt pokračuje aj v piatok. 

​Koncom septembra 2017 sa nad Európou niekoľko týždňov vznášal rádioaktívny mrak. Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy