Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
V počasí padol svetový rekord. Júl 2019 prekonal všetky merania
Zdielať na

V počasí padol svetový rekord. Júl 2019 prekonal všetky merania

Archívna reportáž

NEW YORK / Očakávali to, no čakali na potvrdenie. Uplynulý júl zaznamenal svoj rekord. Bol to totiž najteplejší mesiac na Zemi v histórii meraní, teda od roku 1880. Európski vedci to skonštatovali už začiatkom augusta, no čakalo sa aj na potvrdenie Američanmi.

Tohtoročný júl bol na Zemi vôbec najteplejším mesiacom v histórii meraní, ktorá siaha do roku 1880. Americkí meteorológovia tak potvrdili predchádzajúcu správu svojich európskych kolegov z programu Copernicus. Podľa amerického Národného úradu pre oceány a ovzdušie bol tohtoročný júl i 0,95 stupňa teplejší ako je teplotný priemer pre tento mesiac za 20. storočie. Doterajší rekordne najteplejší mesiac, ktorým bol júl 2016, prekonal o tesných 0,03 stupňa Celzia.

S prepisovaním tabuliek teplotných rekordov sa čakalo na potvrdenie od amerických meteorológov. Už začiatkom augusta rekord ohlásili európski vedci, ktorý upozornili, že iné pracoviská môžu vzhľadom k veľmi tesnému prekonaniu rekordu dôjsť k odlišným výsledkom. To sa ale nestalo. Pre odborníkov to ale nebolo žiadne veľké prekvapenie. Už vopred totiž očakávali, že sa júl zaradí k najteplejším mesiacom v novodobej histórii, a to najmä pre vlny horúčav, ktoré zasiahli veľkú časť Európy a USA. Na viacerých miestach padali národné či oblastné rekordy, viac ako 40 stupňov Celzia namerali meteorológovia aj na severe Nemecka, v Belgicku či v Holandsko.

​Ako v horúčave pracovať a na čo všetko máte právo sa dozviete v nasledujúcej reportáži. 

Súvisiace články