Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Rušný deň pre horských záchranárov: Zásah kameňom, bolesť v kolenách či pád horolezca si vyžiadal okamžitú pomoc
Zdielať na

Rušný deň pre horských záchranárov: Zásah kameňom, bolesť v kolenách či pád horolezca si vyžiadal okamžitú pomoc

Archívna reportáž

TATRY / Záchranári Horskej záchrannej služby (HZS) zasahovali počas včerajšieho dňa viackrát. Privolali ich nielen k uvoľnenej skale a bolestiach v kolenách ale aj k pádu poľského horolezca.

Vo štvrtok vo večerných hodinách boli záchranári HZS požiadaní horolezcami o pomoc. Pri zlaňovaní z Volej veže zranil padajúci kameň 36-ročného Poliaka a zranil mu nohu v oblasti stehna a členka. Záchranári požiadali o súčinnosť posádku Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS), ktorá zobrala na palubu záchranára HZS a smerovali do Mengusovskej doliny. Lekárku vysadili pri Žabích plesách a záchranár HZS bol pomocou navijaka vysadený priamo pri postihnutom horolezcovi. Na mieste mu poskytol neodkladnú pomoc a pripravil ho na transport pomocou trojrohej sedačky. Následne boli letecky vyslobodení z horolezeckého terénu a po medzipristátí a poskytnutí lekárskej starostlivosti leteli do Starého Smokovca. 

Pád poľského horolezcu 

Počas záchrannej akcie na Volej veži, požiadali záchranárov o pomoc z Kežmarského štítu. Po približne 20 metrovom páde ostal poľský horolezec v šoku, ako zázrakom nemal vážnejšie poranenia. Po lokalizácii zranených, približne 100 metrov pod vrcholom v južnej stene, bol na mieste vysadený záchranár HZS, ktorý pripravil pacienta na letecký transport. Po medzipristátí na Skalnatom plese musela posádka VZZS akciu pre tmu a dotankovanie paliva ukončiť. Horolezca odovzdali privolanej posádke RZP na prevoz do nemocnice na ďalšie vyšetrenia. Pod vrcholom Kežmarského štítu ostal nezranený poľský horolezec, ktorému záchranári odporučili prečkať noc na mieste. V skorých ranných hodinách sa v záchrannej akcii pokračovalo. 32-ročný horolezec bol po noci strávenej pod vrcholom mierne podchladený, ale nepotreboval zdravotnícku starostlivosť.

Záchranári pomáhali izraelským turistom 

V nočných hodinách kontaktovali Horskú záchrannú službu aj dvaja Izraelčania, ktorí po celodennej túre už nevládali samostatne zostúpiť. Vychádzali zo Ždiaru a nasledovali cez Široké sedlo, Sedlo pod Svišťovkou na Skalnaté pleso, odkiaľ začali zostupovať do Tatranskej Lomnice. Na zostupe začal 32-ročný turista pociťovať bolesti v kolenách, pre ktoré už nedokázal pokračovať. Záchranári im po príchode na miesto poskytli neodkladnú zdravotnú starostlivosť a následne ich terénnym vozidlom transportovali do Tatranskej Lomnice. Po skončení záchrannej akcie boli záchranári opäť požiadaní o pomoc Izraelskou dvojicou, ktorá sa nachádzala pod Veľkou Svišťovkou, kde ich zastihla tma a nedokázali samostatne pokračovať. Záchranári HZS im po príchode poskytli neodkladné ošetrenie a následne 29-ročný pár v sprievode záchranárov zostúpil do Tatranskej Lomnice.

Začiatkom leta padol na Lomnickom Štíte teplotný rekord. V týchto dňoch ale klesli teploty pod nulu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy