Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pitie mikroplastov nepredstavuje riziko pre ľudské zdravie, tvrdí Svetová zdravotnícka organizácia WHO
Zdielať na

Pitie mikroplastov nepredstavuje riziko pre ľudské zdravie, tvrdí Svetová zdravotnícka organizácia WHO

Archívna reportáž

Na problém s plastovým odpadom upozornil po svojom. Dunaj splavil na PET fľašiach.

ŽENEVA / Množstvo mikroskopických častíc plastov, ktoré sa v súčasnej chvíli vyskytuje v pitnej vode, zatiaľ nepredstavuje pre jej konzumentov vážnejšie zdravotné riziko. V dnes zverejnenej správe, ktorá zhŕňa doterajšie poznatky o vode z vodovodu aj balenej vode, to uviedla Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

Nezdá sa, že by mikroplasty vo vode v súčasnom množstve predstavovali riziko pre ľudské zdravie. Informovala o tom Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), ktorá zverejnila prvú správu k tejto téme. V nej uvádza, že väčšie i väčšina menších častíc prechádzajú cez ľudský organizmus bez toho, že by ich telo absorbovalo. Zároveň však poukazuje na to, že tieto zistenia sú založené na "obmedzených informáciách" a vyzvala preto na rozsiahlejší výskum tejto problematiky. "Nutne potrebujeme vedieť viac," upozornila WHO. 


Mikroplasty sú definované ako malé (menej ako 5 milimetrov dlhé) čiastočky akéhokoľvek plastového odpadu. Nachádzajú sa v riekach, jazerách, zásobách pitnej vody i fľaškovej vode. Skúmanie ich prítomnosti vo vode sa začalo len v posledných rokoch, takže dostupné dôkazy sú v tomto smere zatiaľ len obmedzené, pripúšťa WHO."Hlavným upokojujúcim posolstvom pre spotrebiteľa pitnej vody na celom svete je toto: Na základe tejto štúdie sa domnievame, že riziko je nízke," vyhlásil Bruce Gordon z WHO.

Mikroplastov vo vode je všeobecne málo

Podľa WHO je údajov o obsahu mikroplastov v pitnej vode všeobecne stále málo. Neexistuje ani dostatok dôveryhodných štúdií, ktoré sú navyše medzi sebou ťažko porovnateľné. Horšie sa preto analyzujú ich výsledky. Organizácia preto vyzýva  k dôkladnejším prieskumom za použitia štandardizovaných metód.

Správa varuje pred nebezpečenstvom, ktoré ponúka budúcnosť. Pokiaľ bude plastov vo vode pribúdať existujúcim tempom, mikroplasty by v horizonte jedného storočia mohli predstavovať všeobecné ohrozenie vodných ekosystémov. To by potom malo neblahý vplyv aj na zdravie ľudí. "Musíme zastaviť rastúcu mieru plastového znečistenia po celom svete," uviedla Maria Neirová, riaditeľka oddelenia verejného zdravia WHO.

Experti tiež podčiarkujú význam čistenie úžitkovej vody, vďaka ktorému je možné z vody dostať až 90 percent mikroplastov, ktorý obsahuje. Podľa WHO v súčasnej chvíli nemá správne nastavený systém čistenia úžitkovej vody väčšina svetovej populácie.

Mikroplasty sú už bežnou súčasťou nášho jedálnička. Viac vo videu:  

Súvisiace články