Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Na problém s plastovým odpadom upozornil po svojom. Dunaj splavil na PET fľašiach
Zdielať na

Na problém s plastovým odpadom upozornil po svojom. Dunaj splavil na PET fľašiach

Z PET fliaš si vyrobil loď a splavil na nej Dunaj. Chcel tak upozorniť na problém s plastovým odpadom.

BRATISLAVA / Na problém s plastovým odpadom sa vodák Tomáš Ščepka z Bratislavy rozhodol upozorniť po svojom. Z PET fliaš si vyrobil loď, v nej sa plavil niekoľko dní po slovenskom Dunaji a zároveň v ňom zbieral odpad. No a svoju cestu ukončil po absolvovaní 172 kilometrov v pondelok večer.

"Akcia trvala štyri dni a dopadla nad moje očakávania," vysvetľuje autor lode z PET fliaš Tomáš Ščepka. To znamená, že kanoe z približne 280 PET fliaš, ktoré si Tomáš sám postavil, na Dunaji vydržalo.

Zvládol v ňom denne v priemere 45 kilometrov, čo je asi 7 hodín pádlovania. "Mesiac, čo som ju budoval, bola to fakt poctivá práca. Vydržala všetko, ani jedna fľaška neodletela," uvádza Tomáš Ščepka.

Netradičný spôsob upozornenia na plastový odpad 

Za to fliaš, ktoré počas svojej cesty videl vo vode i na brehu bolo neúrekom. Niekedy počas 20 minút na súši toho vyzbieral aj za celé vrece. "Projekt PET kanoe sa snaží veľmi netradičným spôsobom upozorniť na problém odpadov v prírode. Práve PET fľaša je častý druh odpadu, s ktorým sa stretávame všade vôkol nás. Stovky a stovky ton končia v prírode, pritom je to jeden z najlepšie recyklovatelných plastov," tvrdí environmentalista Marek Brinzík. 

Projekt Tomáša Ščepku nekončí tým, že na špeciálnej lodi splavil slovenskú časť Dunaja, ale bude mať aj ďalšie pokračovanie. O vzniku plavidla z PET fliaš a jeho ceste vznikne dokument, hotový by mal byť koncom roka. "Chcem osloviť vedcov, aby mi povedali o kvalite vody v Dunaji, o mikroplastoch, makroplastoch, aby ľudia videli, čo tu okolo nás tečie," približuje Tomáš Ščepka. 

Loď z PET fliaš zatiaľ nerozobral

Ukáže ju napríklad aj deťom na školách alebo nechá záujemcov vyskúšať si, aké to je plaviť sa na nej. Je to totiž jedinečná.

"Jedinečnosť tej loďky je v tom, že ju dokážeme úplne rozobrať. Na jednej kôpke ostanú fľašky, ktoré dáme na recykláciu, na druhej zostane len spojovací materiál. Žiadne lepidlo, žiadna chémia tam nie je použitá," dodáva Tomáš Ščepka. 

Znepokojivé zistenie vedcov: Mikroplasty sú už bežnou súčasťou nášho jedálnička. Viac vo videu: 

Súvisiace články