Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Topiaceho turistu zachránil plavecký majster sveta. Dorazil k nemu rýchlejšie ako záchranný čln
Zdielať na

Topiaceho turistu zachránil plavecký majster sveta. Dorazil k nemu rýchlejšie ako záchranný čln

Archívna reportáž

Muž naznačoval, že sa topí. Našli po ňom už len jeho veci na brehu, niekoľko dní po ňom pátrali, no potápači telo nevedeli nájsť.

CAGLIARI / Veľké šťastie mal taliansky turista, ktorý precenil svoje sily pri kúpaní v mori pri ostrove Sardínia. K topiacemu priplával na pomoc plavecký majster sveta.

Topiacemu mužovi bol nablízku plavecký majster sveta Filippo Magnini, ktorý k nemu dorazil skôr ako čln pobrežnej hliadky. Nebyť zásahu Taliana, mohol život muža skončiť iba dva dni po jeho svadbe, napísal web stanice BBC. Tridsaťsedemročný Talian, ktorý sa v rokoch 2005 a 2007 stal dvakrát majstrom sveta na stometrovej krauliarskej trati, sa s priateľkou v nedeľu slnili na pláži východne od mesta Cagliari.

Dostal sa príliš ďaleko od brehu 

V jednej chvíli začal hlúčik ľudí volať o pomoc a ukazovať smerom k mužovi, ktorý sa dostal príliš ďaleko od brehu. Štyridsaťpäťročný Andrea Benedetto sa podľa médií dva dni po svadbe so svojím novomanželom zabávali na nafukovacom jednorožcovi. V jednej chvíli však spadli do vody a vietor plávaciu hračku odvial. Talian okamžite skočil do vody a behom krátkej chvíle bol u neho.

Potom ho držal nad vodou, kým nedorazil čln záchranárov, na ktorý muža pomohol naložiť. "Urobil som len to, čo som musel," povedal neskôr talianskym médiám plavec, ktorý má doma bronzovú medailu z olympiády v Aténach 2004. "Ten muž mal veľké problémy, bol veľa vystrašený, dosť stuhnutý a už zhltol niečo morskej vody," dodal taliansky plavec.

Odborník radí, čo robiť v prípade topenia

Prvou situáciou je, ak sa niekto topí, vytiahnú ho z vody, je pri vedomí a kašle. "Pokiaľ je človek pri vedomí a kašle po krátkodobom ponorení pod hladinu, tak netreba robiť nič, len či neprestane kašľať a či nestráca vedomie," vysvetlil Viliam Dobiáš, lekár, záchranár. 

Druhou možnosťou je ak je človek v bezvedomí, nereaguje na oslovenie, ale dýcha. "V takom prípade treba otočiť do stabilizovanej polohy na bok, aby sa nezadusil žalúdočným obsahom, ktorý by mohol zatiecť do dýchacích ciest," pokračoval Viliam Dobiáš. Poslednou, treťou možnosťou je, ak je človek v bezvedomí a nedýcha, čo znamená, že má zastavený krvný obeh. "Tam treba začať oživovanie, to znamená 30 stlačení hrudníka s dvomi vdychmi," dodal lekár, záchranár. 

Pri deťoch je interval stlačení a vdýchnutí iný, v zásade ale platí to, že deti resuscitujeme tak ako dospelých. "U detí najprv päťkrát vdýchneme a potom striedame 15 stlačení hrudníka a 2 vdychy. Ale opakujem, toto platí pre ľudí, ktorí majú motiváciu a hlavne majú absolvovaný praktický nácvik v rámci kurzu prvej pomoci. Pre všetkých ostatných, alebo pre tých, ktorí si nevedia spomenúť, deti oživujeme tak ako dospelých," upozornil Viliam Dobiáš.

Prišli zachraňovať topiaceho sa, pomohli napokon inému človeku. Viac vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy