Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Štvorročný chlapec prišiel o život na kúpalisku. Príčinou má byť suché utopenie
Zdielať na

Štvorročný chlapec prišiel o život na kúpalisku. Príčinou má byť suché utopenie

BRATISLAVA / Bezstarostná hra v bazéne sa skončila tragicky. Štvorročný chlapec na kúpalisku prišiel o život. Príčinou smrti bolo zrejme suché utopenie. Ide o stav, keď sa po vzniknutí vody do ústnej dutiny kŕčovito stiahne hrdlo a nasleduje zástava dýchania.

Prípad sa stal ešte v roku 2016. Na kúpalisku na juhu Slovenska, klasická hra detí a rodičov – hádzanie do vody za výdatného výskania, netrvala dlho. Chlapec sa viackrát ponoril pod vodu, po istom čase mal povedať otcovi, že sa necíti dobre. Potom ako ho vytiahli z bazéna, okamžite začali s jeho oživovaním. Záchranári bojovali o chlapcov život dve hodiny, neúspešne. Na operačnom stredisku len za jún, júl a august minulého roku evidujú 64 výjazdov k topiacim sa. 19 z nich už nedokázali pomôcť. "Za jún tohto roku sme boli vyslaní k 24 prípadom topenia, štyrikrát išlo o exitus," uviedla Alena Krčová, hovorkyňa OS ZZS SR. 

​Záchranári pritom nerozlišujú druhy utopenia na mokré, suché, či sekundárne, skôr sa zmeriavajú na tri situácie. Prvou je ak sa niekto topí, vytiahnú ho z vody, je pri vedomí a kašle. "Pokiaľ je človek pri vedomí a kašle po krátkodobom ponorení pod hladinu, tak netreba robiť nič, len či neprestane kašľať a či nestráca vedomie," vysvetlil Viliam Dobiáš, lekár, záchranár. 

Druhou možnosťou je ak je človek v bezvedomí, nereaguje na oslovenie, ale dýcha. "V takom prípade treba otočiť do stabilizovanej polohy na bok, aby sa nezadusil žalúdočným obsahom, ktorý by mohol zatiecť do dýchacích ciest," pokračoval Viliam Dobiáš.

Poslednou, treťou možnosťou je, ak je človek v bezvedomí a nedýcha, čo znamená, že má zastavený krvný obeh. "Tam treba začať oživovanie, to znamená 30 stlačení hrudníka s dvomi vdychmi," dodal lekár, záchranár. Pri deťoch je interval stlačení a vdýchnutí iný, v zásade ale platí to, že deti resuscitujeme tak ako dospelých. "U detí najprv päťkrát vdýchneme a potom striedame 15 stlačení hrudníka a 2 vdychy. Ale opakujem, toto platí pre ľudí, ktorí majú motiváciu a hlavne majú absolvovaný praktický nácvik v rámci kurzu prvej pomoci. Pre všetkých ostatných, alebo pre tých, ktorí si nevedia spomenúť, deti oživujeme tak ako dospelých," upozornil Viliam Dobiáš.

Záchranári pátrajú po mužovi, ktorý mal opitý plávať v Seneckých jazerách. Na brehu nechal len tenisky a doklady:

Súvisiace články