Zatiahnuté, dažďové prehánky
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Usporiadatelia festivalu v USA žiadali od belochov dvojnásobné vstupné
Zdielať na

Usporiadatelia festivalu v USA žiadali od belochov dvojnásobné vstupné

Archívna reportáž

Viac ako 30 tisíc ľudí navštívilo za štyri dni náš najväčší festival v malej podtatranskej obci vo Východnej. Festival už slávil svoje 65. výročie.

WASHINGTON / Organizátori hudobného festivalu Afrofuture Fest, ktorý sa na začiatku augusta koná v Detroite v Spojených štátoch, žiadali po belošských záujemcoch za lístky dvojnásobnú cenu.

Po kritike cenu vstupného zjednotili, napísal portál BBC. Lístok pre afro-amerických návštevníkov stál v predpredaji desať dolárov, pre belochov 20 dolárov. V bežnom predaji potom záujemcovia podľa farby pleti platili dvadsať, respektíve štyridsať dolárov. 

Organizátori odlišnú cenu zdôvodňovali tým, že rovnosť znamená pristupovať ku každému rovnako, preto rozdielne sumy spravodlivo umožnia zúčastniť sa hudobnej udalosti aj tým najviac zanedbaným komunitám, ktoré sú nebiele. 

Kvôli dvojakým cenám predajný portál Eventbrite pohrozil, že ponuku lístkov stiahne. Cenová politika sa nepáčila ani detroitskej rapperke Jillian Graham, ktorá vystupuje pod umeleckým menom Tiny Jag. Tá vyhlásila, že je diskriminačným správaním organizátorov rozhorčená, preto na festivale vystupovať nebude. 

Hoci rapperku na internete za jej rozhodnutie ocenili, stretla sa aj s kritikou, podľa ktorej organizátori dobre mieneným krokom chceli podporiť detroitskou černošskú komunitu.

S vyšším vstupným vraj problém nemali

Usporiadatelia v reakcii na ohlas dvojitých cien oznámili, že im veľa belošských záujemcov o lístky povedalo, že s vyšším vstupným problém nemajú. Nakoniec ale ustúpili a za vstupné teraz pre všetky žiadajú 20 dolárov, belošským záujemcom je navyše doporučované, aby v prospech nebielych poskytli sponzorský dar. 

Veľký výbuch v nákupnom centre! Bolo to ako apokalypsa, opísala výbuch svedkyňa. Viac vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy