Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Zle uložená batožina, nepripútaný pes či nohy na palubovke. Vytúžená dovolenka sa môže zmeniť na nočnú moru
Zdielať na

Zle uložená batožina, nepripútaný pes či nohy na palubovke. Vytúžená dovolenka sa môže zmeniť na nočnú moru

BRATISLAVA / Začiatkom letných prázdnin mnohé rodiny nasadnú do áut a vyberú sa na vytúžené dovolenky. Pozor si však musíme dávať aj na to, ako v nich cestujeme. Nebezpečná môže byť zle uložená batožina, rizikom je však aj nepripútaný pes, či naše zlozvyky.

V kokpite auta by sa mali nachádzať iba tie najnevyhnutnešie veci a kufre patria naozaj iba do kufra. "Na také balenie sú veľmi alergickí rakúski policajti, kde jasne zákon hovorí, že v kokpite nesmiete mať nič a všetko máte mať v batožinovom priestore," uviedol dopravný konzultant Maroš Palesch. 

Ako prvé by sme dozadu a na spodok batožinového priestoru mali ukladať najťažšie kufre. Najlepšie natesno alebo pripútané tak, aby v prípade nárazu alebo prudkého brzdenia nemohla batožina preletieť dopredu. "Takéto lietajúce veci, môžu sa zrazu z malej kabelky zmeniť na tehlu, ktorá zabije," vysvetlil Maroš Palesch.

To isté platí aj v prípade prepravy domácich zvierat. "Rozumné je to, že máte transportnú prepravku, ale tá transportná prepravka je pevne fixovaná ku konštrukcii vozidla," povedal dopravný konzultant. "Počas balenia je dôležité si dopredu povedať trasu a kde budete mať prestávky. Je veľmi zlé ísť na doraz na maximum," povedal dopravný analytik Jozef Drahovský. 

Najmä pri dlhších cestách je vykladanie si nôh na palubnú dosku nebezpečným zlozvykom. "Na nohy na palubnej doske zabudnite, pretože je tam airbag spolujazdca a ten keď strelí, tak vás to demoluje na kompletku," povedal dopravný konzultant.

Čo krajina to iný zákon. Už v Rakúsku musia mať reflexné vesty všetci spolujazdci. "V Taliansku sú kruhové objazdy, kde má prednosť ten, kto vchádza," doplnil Jozef Drahovský. Pri ceste na dovolenku by sme nemali zabúdať iba na bezpečnosť, ale ako sa aj stáva aj na ostatné bežné veci.

Viete ako je to s dátami počas dovolenky? Ak nie, pozrite si nasledujúcu reportáž a zistíte, ako je to v najobľúbenejších dovolenkových destináciách:

Súvisiace články