Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Koalícia tvrdila, že sa na menách kandidátov ÚS zhodla, prešlo ale len jedno meno
Zdielať na

Koalícia tvrdila, že sa na menách kandidátov ÚS zhodla, prešlo ale len jedno meno

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Poslanci NR SR v tajnej voľbe volili krátko pred 18:00 kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR. Keďže plénum vo štvrtok 20. júna v tajnom hlasovaní vo štvrtej voľbe zvolilo iba jedného kandidáta na ústavného sudcu, Radoslava Procházku, vo štvrtok prebehla opakovaná voľba. Dostatočný počet hlasov dostala iba Edita Pfundtner.

Poslanci Národnej rady v tajnom hlasovaní v opakovanej voľbe zvolili iba jedného kandidáta na ústavného sudcu. Je ňou štátna tajomníčka rezortu spravodlivosti Edita Pfundtner, ktorá získala 74 hlasov poslancov. Počet platných hlasovacích lístkov poslancov bol 141 a neplatných šesť. Keďže poslanci nezvolili požadovaný počet, čiže päť kandidátov, bude vyhlásená nová voľba. Blízko k hranici zvolenia bol Libor Duľa a Peter Melicher. Obaja dostali 72 hlasov. Úspešný kandidát musel dnes získať minimálne 74 hlasov.

Predseda parlamentu Andrej Danko v utorok popoludní vyhlásil, že v prípade, že napokon nebudú zvolení 5 kandidáti, to bude posledná tajná voľba, v ktorej budú hlasovať poslanci za Slovenskú národnú stranu. "Za SNS je to poslednýkrát, keď budeme voliť tajne. V koalícii je dohoda na piatich menách, ak nebudú zvolení, bude v septembri verejná voľba. Viac by sme nemali spoločnosť traumatizovať. Vždy v histórii však bol problém s voľbou ústavných sudcov. Robí sa tu z toho téma, ktorá zbytočne vytvára napätie," povedal Danko k téme ústavných sudcov.

Most chce tiež verejnú voľbu 

Pre poslanca za Smer-SD Ľubomíra Petráka je výsledok opakovanej voľby kandidátov na ústavných sudcov prekvapenie. Podľa neho však bola v koalícii dohoda na menách kandidátov. Dušan Jarjabek za seba povedal, že volil piatich kandidátov. "Kontrolujeme sa navzájom. Vidíte, aká je situácia. Používame všetky spôsoby, aby sme neurobili chybu, ale šesť lístkov bolo zase neplatných,“ uviedol. Podľa neho však prezidentka môže a má z čoho vyberať ústavných sudcov. Je zároveň presvedčený, že v niektorých veciach koalícia funguje a v niektorých nie. Ako uviedol hovorca predsedu parlamentu Andreja Danka (SNS) Tomáš Kostelník, Danko sa v tejto fáze k výsledku voľby nebude vyjadrovať.

Predsedu poslaneckého klubu Mosta-Híd Tibora Bastrnáka výsledok voľby neteší, pretože dohoda bola na piatich menách. Keďže voľba bola tajná, nechce špekulovať, kde sa mohla stať chyba. "Dvaja boli blízko k zvoleniu, mohli sme zvoliť ešte aspoň ich dvoch," uviedol.

Strana Most-Híd bude podporovať verejnú voľbu kandidátov na post ústavných sudcov. 

Ústavný súd SR funguje iba v obmedzenom režime, keď stále chýba šesť sudcov z trinástich.

K výsledku sa vyjadrila aj opozičná SaS

Do štvrtej voľby sudcov bolo prihlásených 16 uchádzačov, z ktorých väčšina už kandidovala v predošlých voľbách. V štvrtej voľbe minulý týždeň zvolili iba kandidáta Radoslava Procházku. Dnes volili spomedzi 15 uchádzačov. Poslanci NR SR hľadali chýbajúcich sudcov v tomto roku už trikrát, pričom z požadovaného počtu 18 kandidátov zvolili iba 12. Na Ústavnom súde SR stále chýbajú šiesti sudcovia z trinástich a košická inštitúcia funguje preto od februára v obmedzenom režime.

Medzi uchádzačmi dnes bola dvaja nováčikovia Rudolf Čirč a Peter Kubík. Okrem nových kandidátov sa dnes v tajnej voľbe o post na košickom súde uchádzala štátna tajomníčka rezortu spravodlivosti Edita Pfundtner. Vo štvrtej voľbe NR SR hlasovala aj o Kataríne Čechovej, Ladislavovi Duditšovi, Michalovi Ďurišovi, Liborovi Duľovi, Borisovi Gerberym, Martine Jánošíkovej, Štefanovi Kseňákovi, Michalovi Matulníkovi, Petrovi Melicherovi, Zuzane Pitoňákovej, Petrovi Strakovi a Robertovi Šorlovi.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy