Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Skontrolovať maily, zistiť správnu trasu alebo pridať fotku priamo z pláže. Zrujnujú zahraničné dáta vašu peňaženku?
Zdielať na

Skontrolovať maily, zistiť správnu trasu alebo pridať fotku priamo z pláže. Zrujnujú zahraničné dáta vašu peňaženku?

BRATISLAVA / Používanie dát za ťažké peniaze v zahraničí bolo vždy strašiakom. Ak sa cez leto chystáte do niektorej z členských krajín Európskej únie, obavy mať nemusíte. Už viac ako rok platí nariadenie EÚ o roamingových poplatkoch, čo v praxi znamená, že v EÚ neplatíte nič navyše. Telefón používate tak ako keby ste boli na Slovensku.

Internet už teda nie je až takou drahou záležitosťou, akou bol v minulosti. Ak ale pôjdete autom, a použijete pritom navigáciu, ktorá sťahuje dáta z internetu, máme tu pre vás jedno upozornenie. "Ale pozor napríklad pri ceste do Chorvátska, ak by ste zvolili inú trasu a išli napríklad cez Bosnu a Hercegovinu, tak môžete za jeden megabajt zaplatiť aj 9 eur, čo môže celú tú cestu výrazne predražiť. Podobné to bude, ak budete napríklad v Taliansku a prihlásite sa do švajčiarskej siete, opäť môžezte zaplatiť viac peňazí." uviedol redaktor Filip Maxa zo zive.sk.

V ktorých krajinách sa oplatí kúpiť si radšej miestnu dátovú kartu?

Chorvátsko

Chorvátsky Telekom ponúka neobmedzené dáta na týždeň za 11 eur. Operátor A1 za 10,60. Lahôdkou je ale akcia virtuálneho operátora Bonbon. Týždenné neobmedzené dáta ponúka za 9 EUR a 30 centov. Kartu kúpite aj na pumpe.

noviny.sk

Taliansko

Ak sa chystáte do Talianska, surfovať môžete ešte lacnejšie ako u nás. Po príchode štvrtého operátora sa tam strhla dátová mánia. Za 10 eur kúpite kartu Ilian, ktorá v tejto cene zvládne aj prehrávanie filmov online. Len na porovnanie, u najlacnejšieho operátora na Slovensku by ste za 70 gigabjtoch zaplatili nie 10 ale 140 eur.

noviny.sk

Grécko a Bulharsko
V Grécku a Bulharsku treba povedať, že predplatené turistické karty nie sú až tak výhodné, ako napríklad v Taliansku. V Grécku sú dvaja hlavní operátori. Vodafone a Vind. V Bulharsku traja. MTEL Telenor a Vivacom.

noviny.sk

"Krajina, v ktorej je viac operátorov, napríklad 4 a viac, tak tie ceny za hovory, SMS, či dáta sú vďaka vyššej konkurencii lacnejšie. Platí to všeobecne na celom svete," povedal Filip Maxa. Ak relaxujeme v krajine mimo európskej únie. Tu už treba byť mimoriadne opatrný. V mnohých krajinách sa ceny dát nepočítajú v gigabajtoch ale v megabajtoch. Naši operátori účtujú od 50 centov do 9 eur za jeden megabajt. Ak to ale prepočítame, v niektorých krajinách za 1 gigabajt môžete zaplatiť od 500 až do neuveriteľných 9 tisíc eur.

Podľa asociácie cestovných kancelárií na Slovensku môžeme za top tri destinácie začínajúcej sa sezóny jednoznačne označiť Turecko, Egypt a Dubaj. "Ak si zákazník zaplatí niekoľko eurový balíček, s lokálnou SIM kartou, tak dostane niekoľko gigabajtov a je to omnoho výhodnejšie. Cena sa pohybuje okolo 10 eur, ale je dôležité aj to, kde budete kupovať tú SIM kartu. Najčastejšie si ich kúpite aj na hoteloch, ale nájdete aj bežné predajne operátorov, kde si ich kúpite aj s pasom," informuje Filip Maxa. 

Turecko, Spojené arabské emiráty a Egypt

V Turecku najväčší operátor v krajine ponúka 1 gigabajt v prepočte za 5 eur a 50 centov. Balíčky s vyšším objemom dát sú ešte výhodnejšie. V Dubaji, presnejšie v Spojených Arabských Emirátoch môžete využiť špeciálny turistický balíček s cenou 23 EUR za 1 Gigabajt. V Egypte odporúčame vypýtať si extra kartu u druhého najväčšieho operátora. Za 17 centov na deň získate až 150 megabajtov. Naši operátori vedia, že riziko astronomických účtov je priveľké, takže niektorí spúšťajú špeciálne dátové balíčky pre tieto destinácie. U jedného sme zistili cenu 12 eur za 1 gigabajt v Turecku a 33 eur v Egypte a Dubaji. Oplatí sa zistiť si konkrétne podmienky u svojho operátora.

noviny.sk

Aby ste sa ale vyhli šoku po návrate z dovolenky, máme zopár rád. Prvá, a tá najjednoduchšia, rada znie – vypnite si mobil a oddychujte. Ak sa vám to zdá príliš, vypnite si aspoň dáta a hľadajte wifi. Ak vás aj to obmedzuje, zistite na pumpe či v obchode, koľko stojí dočasná karta niektorého z operátorov v danej krajine mimo EÚ. Aj napriek tomu, že po príchode do destinácie vám príde uvítacia SMS od operátora, kde informuje o cenách hovorov a správ, treba byť obozretný a smartfón využívať rozumne. 
Faktúra po dovolenke môže byť totiž tak vysoká, že jedinou spomienkou na leto bude práve obrovská diera v peňaženke.

Dohoda pravidiel na ochranu osobných dát na internete zmenila fungovanie viacerých stránok:

Súvisiace články