Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Vedci zistili: Leonardo da Vinci by bol pravdepodobne diagnostikovaný ADHD
Zdielať na

Vedci zistili: Leonardo da Vinci by bol pravdepodobne diagnostikovaný ADHD

LONDÝN / Zrejme najslávnejší umelec všetkých čias Leonardo da Vinci by mal pravdepodobne diagnózu ADHD. To je porucha pozornosti sprevádzaná hyperaktivitou.

S týmto tvrdením prišiel profesor psychiatrie z londýnskej Kráľovskej vysokej školy v Londýne Marco Catani. "Samozrejme, urobiť psychiatrickú diagnózu je náročné, pretože nemáme biologické vzorky. Som však presvedčený, že ADHD je spomedzi doterajších teórií, najlepším vysvetlením Leonardovho rozlietaného génia a chaotického správania," uviedol Marco Catani, Kráľovská vysoká škola Londýn. 

​ADHD sa diagnostikuje predovšetkým u detí, ľudovo sa to označuje ako hyperaktivita. Čoraz viac ju ale odborníci nachádzajú aj u dospelých – často študentov alebo ľudí s úspešnou kariérou. Jej hlavnými symptómami sú neschopnosť dokončovať rozrobené úlohy, časté ulietavanie myšlienok, neschopnosť dlhodobého sústredenia, duševný a fyzický nepokoj. A podľa profesora z londýnskej univerzity to všetko sedí aj na Leonarda da Vinciho. Vychádzal pritom z dostupných historických záznamov, Leonardových životopiscov i súčasníkov. Vyplýva z nich, že už od malička bol neustále v pohybe. Aj v časoch svojej najväčšej tvorivej aktivity skákal z jednej práce do druhej, všetko si odkladal na poslednú chvíľu, spal veľmi málo a pracoval vo dne aj v noci. Neustále vymýšľal nové projekty, no mal problém dotiahnuť ich do konca. Príkladom môže byť slávna Mona Lisa. Podľa niektorých zdrojov ju Leonardo maľoval pätnásť rokov a aj tak ju nedokončil. Medzitým sa venoval stovkám, tisícom iných vecí, ktoré ho zaujímali. Hovorí sa, že bol priam zúrivo zvedavý. "Súčasné diagnostikovanie ADHD nemá nič spoločné s IQ. Chcel som použiť Leonarda ako ukážku toho, že aj človek s veľkým talentom a kreativitou môže mať problém s plnením a dokončovaním úloh," informoval Marco Catani.

Podľa historických prameňov bol Leonardo da Vinci ľavák a pravdepodobne mal aj ďalšie dve vlastnosti charakteristické pre ľudí s ADHD – bol dyslektik a rečové centrum mal v hemisfére mozgu, ktorá riadi pravú ruku. To všetko ukazuje, že ADHD vôbec neznamená nejaké mentálne postihnutie. Leonardo da Vinci s touto diagnózou vytvoril najväčšie diela ľudskej histórie a zapísal sa do nej ako jeden z najväčších géniov. "Leonardo je veľmi moderný, pretože má veľmi blízko k ľuďom, ktorí majú dnes problém vyrovnať sa so súčasnou dobou plnou technológií, internetu a informácií. Musíme sa veľmi koncentrovať a prepínať svoju pozornosť z jednej veci na druhú, aby sme zvládali každodenné úlohy," dodal profesor z Kráľovskej vysokej školy.

Leonardo da Vinci údajne namaľoval dva obrazy Mony Lisy:

Súvisiace články