Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Nový JOJkársky seriál sa nakrúca aj na Ukrajine. Objavia sa v ňom známi ukrajinskí aj naši herci
Zdielať na

Nový JOJkársky seriál sa nakrúca aj na Ukrajine. Objavia sa v ňom známi ukrajinskí aj naši herci

BRATISLAVA / Televízia JOJ spustila v týchto dňoch nakrúcanie najdrahšieho seriálu v histórii Slovenska. Veľkolepý príbeh Slovanov ožije na obrazovkách už o pár mesiacov. Výpravný historický seriál je nakrúcaný unikátnym spôsobom a kvôli jeho výrobe museli na severozápade Ukrajiny postaviť dve slovanské drevené sídla.

"Každý ten jeden dom, to všetko je postavené. Všetko sme tu museli priniesť, postaviť aj všetky zvieratá sem navoziť tak, aby to čo najviac pôsobilo autenticky," uviedol režisér Peter Bebjak.

"Robíme to úplne unikátnym spôsobom, točíme seriál filmovou technikou, máme nádherné anamorfické objektívy, ktoré tomu dávajú úplne iný look," hovorí Wanda Adamík Hrycová, z Wandal production. Obrovský komparz a nevídané kulisy berú dych už teraz. Obrovský komparz, množstvo techniky a zmes rečí, ktorá sa z miesta nakrúcania neustále ozýva.

"Rusko- anglicko- poľsko- ukrajinsky, medzinárodná východná reč, východniarske esperanto," opísal herec Dušan Cinkota. Štáb aj herci sú už niekoľko dní za slovensko-ukrajinskými hranicami. Seriál vzniká v réžii Petra Babjaka s producentkou Wandou Adamík Hrycovou a kameramanom Martinom Žiaranom. Práca s toľkými ľuďmi navyše aj z inej krajiny je občas náročná.

"Mám šťastie na veľmi príjemných ľudí, ktorí sú veľmi snaživí, ale bojujeme trošku s kultúrnymi rozdielmi. Štyridsaťkrát denne ma privedú do úplného zúfalstva, aby ma potom potešili maličkosťou, ktorá mi dáva nádej, že to bude dobré," prezrádza Adamík Hrycová. Tá prispôsobila výrobe Slovanov aj súkromie.

"Rodinku som si musela zobrať so sebou, lebo sú ešte malinkí a nemôžem ich nechať bez mamy. Vlastne pol rodiny som si sem presťahovala, manžel chodí hore dole," vysvetlila. Traja synovia sú už na Ukrajine ako doma.

Scenár príbehu Slovanov napísali manželia Jozef a Veronika Kolejakovci a Jan Luterán. Medzinárodný koprodukčný seriál v spolupráci s Ukrajincami prinesie pohľad na život Slovanov v 7. storočí nášho letopočtu. Dvanásť dielov budú nakrúcať pol roka. V seriáli sa objavia známi ukrajinskí a slovenskí herci, ako napríklad Dušan Cinkota, Zuzana Fialová, Juraj Loj či Tomáš Maštalír.

Súvisiace články