Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
FOTO: V Čachticiach našli mega motýľa. Má až 16 centimetrov a žije z lásky
Zdielať na

FOTO: V Čachticiach našli mega motýľa. Má až 16 centimetrov a žije z lásky

ČACHTICE / Vedeli ste o tom, že na Slovensku máme obrovského motýľa s rozpätím krídel až 16 centimetrov? Ide o vzácny druh okáňa hruškového, ktorý sa nachádza iba na juhu Slovenska. V dôsledku globálneho otepľovania sa teplotné pásmo posúva na sever a tento hmyz sa začína objavovať už aj v okolí Hlohovca. Divákovi TV JOJ z Čachtíc sa nasťahoval do záhrady. Nič také doteraz nevidel ani on, ani chlapi v miestnej krčme.

Tohto nádherného obrovského motýľa objavil Peter Jurda v tejto kôlničke na drevo. "Som upratoval, keď som objavil toto čudo. Hneď som bežal po fotoaparát, aby som ho odfotil. Takéhoto obrovského motýľa vidím prvý raz na vlastné oči. Potom som stým šiel do krčmy a že ani oni nič také nevideli," vraví. 

​Potom ho uložil do papierovej škatule a fotografie poslal aj do redakcie TV JOJ. Medzitým si pozisťoval na internete o aké zviera ide. "Najväčší stredomorský nočný motýľ. Jeho úlohou je reprodukcia, po nakladení vajíčok umiera," prezradil. Odborník na motýle to potvrdil.

Naozaj ide o najväčšieho európskeho motýľa, ktorý však má aj na juhu Slovenska svoj domov. Dorastá do veľkosti 15 - 16 cm v rozpätí krídel, je teda naozaj veľký. "Je to jednoznačne okáň hruškový, náš najväčší motýľ. Je pomerne vzácny, ale niektoré roky ho vidno podvečer a v noci, cez deň spí," vraví riaditeľ Ústavu zoológie SAV Dušan Žitňan. 

V poslednom období sa posúva ďalej na sever s posunom stredomorského pásma. Zaznamenali ho už napríklad aj v Hlohovci, ale napríklad v Bratislave ho naši kolegovia objavili pred dvomi rokmi a tohto konkrétne koncom apríla.

V prírode žije na ovocných stromoch najmä na hruškách, čerešniach, slivkách alebo na orechoch. Aj húsenice sú obrovské a počas niekoľkých štádií menia farbu. Na húsenice si brúsia zuby hlavne vtáci a na motýľa v noci netopiere. Okáň hruškový v podobe motýľa žije naozaj len z lásky.

Motýľ nijako vážne ovocné stromy nepoškodí, iba húsenica zožerie pár desiatok listov. "Už je pustený na slobodu a dúfam, že sa úspešne podarí potomstvo. Úrody mám dosť, podelíme sa s ním," dodal Jurda. 

Slovensko sa môže pýšiť aj ďalším unikátnym zvieraťom, ktoré je typické pre našu krajinu - kamzíkom. Pozrite si reportáž: 

Súvisiace články