Zatiahnuté, dažďové prehánky
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Policajti streľbou pri bytovke zákon neporušili
Zdielať na

Policajti streľbou pri bytovke zákon neporušili

BRATISLAVA / Do redakcie nám prišlo video od diváka, ktoré zachytáva príslušníkov polície pri streľbe v blízkosti obytného domu v Bratislavskej Rači. Zisťovali sme, či je takáto streľba počas dňa u polície bežná a povolená.

Bolo krátko pred dvanástou hodinou na obed, keď sa v policajnom areáli na Račianskej ulici ozvala streľba. Rany ako z dela vylákali von obyvateľov susediaceho paneláka. Zábery od nášho diváka zachytávajú policajtov pohotovostnej motorizovanej jednotky. Keďže však nemalo ísť o akútny policajný zásah, zaujímal nás dôvod a oprávnenosť tejto streľby.

"Vo Vami uvedenom prípade išlo o nácvik vzdania pocty salvami na smútočný akt za použitia cvičného streliva," povedala hovorkyňa KR PZ Bratislava, Veronika Slamková.

Podľa informácií televízie JOJ mali teda bratislavskí PMJ-čkari z videa strieľať slepými nábojmi do vzduchu zato, lebo si nacvičovali streľbu na pohreb ich kolegu. A napriek tomu, že to bolo za bieleho dňa vedľa domu plného ľudí, nerobili tým podľa polície nič nelegálne.

Policajný zbor má totiž v zákone o strelných zbraniach a strelive výnimku.

"Vykonaním tohto nácviku nedošlo k porušeniu zákona," dodáva Veronika Slamková.

Podľa odborníka na streľbu sa však strieľať z ostrej zbrane môže len tam, kde sú nato vytvorené podmienky.

"Strieľať s ostrými zbraňami je povolené v priestoroch, ktoré sú nato určené, na strelniciach či už súkromných či štátnych, ktoré sú schválené balistikom, znalcom z odboru balistiky a majú stanovený prevádzkový poriadok," hovorí Miroslav Chrenko, spolumajiteľ strelnice.

Ako dodáva expert, použitie cvičného streliva v polícií nie je nič výnimočné, avšak to už až na samotnej sviatočnej akcii.

"Slepé náboje sa využívajú najmä na prezentačné akcie silových zložiek, slávnostné, na pohreboch sa strieľa do vzduchu na znak pocty," vraví Miroslav Chrenko.

Aj život v blízkosti vojenských výcvikových priestorov občas prináša hlučné prekvapenia:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy