Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Slovensko sa môže pochváliť novým vynálezom. Táto klávesnica uľahčí život zdravotne znevýhodneným
Zdielať na

Slovensko sa môže pochváliť novým vynálezom. Táto klávesnica uľahčí život zdravotne znevýhodneným

BRATISLAVA / Slovensko sa môže pochváliť vynálezom, ktorý uľahčí život zdravotne znevýhodneným ľuďom. Drevená klávesnica Hand Cube Keys dokáže doslova malé zázraky. Na vlastnej koži to ukázal mladý Patrik, ktorému sa vďaka nej zmenil život.

Dvadsaťsedemročný Patrik trpí detskou mozgovou obrnou. Spôsobuje mu okrem iného veľmi obmedzenú pohyblivosť rúk. Navyše na ľavé oko vôbec nevidí a na pravé len zhruba na 60%. Používanie klasickej klávesnice je preto pre neho obrovský problém.  Práve Patrik bol inšpiráciou pre jeho bratranca, aby vynašiel klávesnicu, ktorá by ľudom s hendikepom uľahčila život. "Kocky a klávesy máme uchytené pomocou suchého zipsu, čo nám umožňuje rýchlo a ľahko zmeniť rozloženie kláves, a tak si vytvárať vlastné typy klávesníc napr. podľa abecedy, alebo samotné písmená a číslic," vysvetlil tvorca klávesnice Ľuboš Belavý. 

Rozdiel medzi bežnou klávesnicou a touto špeciálnou je zrejmý na prvý pohľad. Jej drevené prevedenie ale nie je náhodné. "Deti, keď chytili to drevo, to drevo je kvalitné a aj štruktúrovo vyzerá lepšie ako umelé materiály. Taktiež keď to chytili do rúk, tak mali úplne iný pocit z toho ako pri umelej klávesnici," poznamenal Ľuboš. "Je mi šikovnejšia ako tá obyčajná klávesnica," povedal Patrik, ktorý ju testoval.  

Patrikovi sa vďaka tejto špeciálnej klávesnici úplne zmenil život. Sám si dokáže skontrolovať či napísať mail, alebo púšťať obľúbené pesničky. Klávesnicu dokážete používať aj bez pomoci rúk, stačí vám na to svetelná čelovka a ňou dokážete vyjadriť napríklad pocit, ktorý aktuálne cítite. 

"V hornej časti klávesnice sa nachádzajú kocky, ktoré vyjadrujú pocit, používame ich hlavne vtedy ak nevedia deti povedať rodičom, či sú hladní, smädní. Pomocou svetelného zdroja len namierime na daný obrázok," vyjadril sa druhý tvorca klávesnice Martin Belavý. Táto funkcia má obrovské využitie hlavne u ľudí, ktorí svoje pocity nedokážu povedať ani ukázať. Patrik však najradšej používa klávesnicu rukami, vďaka čomu sa mu zlepšila jemná motorika. Vďaka tomuto vynálezu sa už sám vie kedykoľvek pripojiť a písať si so svojimi priateľmi napr. na sociálnych sieťach, čo bolo pre neho kedysi skoro nemožné.

Pozrite si reportáž o svetových slovenských vynálezoch, ktoré to sú?:

 

Súvisiace články