Polojasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Z rekreačnej zóny pri Váhu sa stala nelegálna skládka. Obyvatelia obce zostali v šoku
Zdielať na

Z rekreačnej zóny pri Váhu sa stala nelegálna skládka. Obyvatelia obce zostali v šoku

KOČOVCE / Do turistickej lokality pri brehu Váhu priviezol neznámy páchateľ množstvo nelegálneho odpadu. V odpade sa nachádzajú aj nebezpečné látky. Turisti, ktorí sem chodia, sa o toto miesto neustále starajú. Takýto pohľad však nečakali.

Ľudia, ktorí si chodili oddýchnuť k Váhu v obci Kočovce pri Novom Meste nad Váhom, zostali v šoku. Na brehu rieky sa objavilo množstvo odpadu. Niekto tam navozil elektrospotrebiče, plasty, ale aj nebezpečné látky.

"Je to neľudské správanie človeka, že toto dokáže urobiť v 21 storočí," konštatuje ochranár Peter Nováčik z OZ Brečtan. Ešte v sobotu popoludní tu bolo všetko čisté, krajina vyzerala ako z rozprávky. Turisti, ktorí sem chodia, sa o toto miesto neustále starajú. Tento pohľad ich šokoval.

"Je to zarážajúce, že aj 30 rokov odvtedy, čo platí zákon o odpadoch niekto vyvezie odpad k rieke. Je to smutné," Nováčik. Odpad sem neznámy páchateľ priviezol pravdepodobne na nákladnom aute. V obrovskej kope sa nachádza množstvo plastov, farieb, ale aj elektrospotrebičov. "Vyzerá to tak, že si niekto dal upratať dvor. Možno si to ten páchateľ neuvedomuje, ale je to trestný čin," tvrdí Nováčik. 

"Pokiaľ náklady na odstránenie skládky presiahnu 266 eur jedná sa o trestný čin neoprávneného nakladania s odpadmi," informuje prednosta okresného úradu v Trenčíne Jozef Stopka. Páchateľovi tak hrozí odňatie slobody až do troch rokov. "pokiaľ sa nenájde páchateľ a ide o komunálny odpad, tak takýto odpad je povinná odstrániť obec na svoje náklady," tvrdí Stopka.

Prípad prevzala polícia

"Policajti z Nového Mesta nad Váhom danú vec preverujú," odpovedá hovorca Krajského riaditeľstva PZ Trenčín Pavol Kudlička. Podľa informácií TV JOJ z prostredia vyšetrovania majú policajti niekoľko tipov na prípadných páchateľov. Stopy momentálne vyhodnocujú. Podľa ochranárov však treba odpad čo najrýchlejšie odviezť preč.  

Obavy sa potvrdili. Na východe je 500 ton toxického a karcinogénneho odpadu. Viac v reportáži TV JOJ: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy