Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Reštartom si prešla známa moderátorka. Schudla 13 kíl
Zdielať na

Reštartom si prešla známa moderátorka. Schudla 13 kíl

BRATISLAVA / Do relácie Reštart sa hlásia ľudia, ktorí chcú zmeniť svoj životný štýl a prioritne schudnúť. Nie každý musí mať výraznú nadváhu, niekto má záujem iba o spevnenie či "doladenie" postavy.

Toto bol prípad aj moderátorky Topstar Eriky Barkolovej, ktorej sa venoval odborník Viktor Bielik, športový fyziológ z Fakulty telesnej výchovy a športu Univerzity Komenského. "Veľa žien, ktoré sú si vedomé toho, že nemajú nadváhu, nie sú obézne, ale nie sú spokojné so svojim telom, so svojimi krivkami. Myslím, že s týmto prišla Erika do Reštartu," hovorí Bielik. Údajne práve toto býva ťažšie ako chudnutie z vysokej váhy.

"Vždy sa teším, keď príde niekto, kto nešportuje, kto je klobásy, kto sa prejedá, lebo tam sa ľahko robia zmeny. Ale ak niekto vyskúšal už veľa diét, tam to ide ťažšie," dodáva. U moderátorky išlo formovanie postavy vraj ľahko. Práve od stavby tela môže závisieť konečný vzhľad človeka. Hoci Erika na prvý pohľad pôsobila, že nepotrebuje žiadnu zmenu, svoju premenu začínala so 71 kilogramami, pričom cieľom bolo dostať sa na 58. To sa podarilo. 

Stravovanie trochu inak

"Keď človek vidí progres, tak je motivovaný a potom to ide pekne," komentuje športový fyziológ. V tomto prípade mala Erika pomerne dobré stravovacie návyky, išlo skôr o to, nájsť spôsob správneho stravovania, v ktorom bude pokračovať. Nie je cieľom úplne vynechať z jedálnička ryžu či zemiaky.

"Väčšinou ľudia, ktorí vynechávajú sacharidy, majú nižší energetický príjem, to si neuvedomujú. Potom organizmus prostredníctvom črevných baktérií dokáže využívať z toho mála obrovské množstvo," hovorí Bielik a dodáva, že keď následne ľudia prejdú na normálnu stravu, organizmus je v šoku a všetko vstrebáva. 

​Šport ako brzda

Erika chodila do fitness centra pravidelne, no prechod na pohyb vonku nebol jednoduchý. "Keď som jej povedal, že pôjde behať nalačno, tak len pozerala, že asi nie," vysvetľuje odborník so slovami, že si už na tento spôsob pohybu moderátorka zvykla. Celkovú premenu hodnotí pozitívne, keďže okrem schudnutia 13 kilogramov pochopila Erika celú filozofiu tohto životného štýlu. 

Reštartom si prešla aj Ľubomíra. Pozrite si archívne video: 

Súvisiace články