Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Kažimír oficiálne odstupuje z postu ministra. Prezidentovi priniesol demisiu
Zdielať na

Kažimír oficiálne odstupuje z postu ministra. Prezidentovi priniesol demisiu

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Podpredseda vlády a minister financií Peter Kažimír oficiálne končí svoje pôsobenie na rezorte financií. Vo štvrtok podal do rúk prezidenta Andreja Kisku svoju demisiu. Jeho ďalšie kroky budú smerovať do Národnej banky Slovenska, kde od 1. júna nastúpi na post guvernéra.

Najdlhšie slúžiaci minister financií Kažimír končí aj zo strany Smer-SD, keďže guvernér Národnej banky je apolitická funkcia. 

Ministerstvo financií dočasne povedie predseda vlády Peter Pellegrini, ktorého by mal po Veľkej noci nahradiť nový šéf rezortu financií Ladislav Kamenický. On teraz bude musieť ustrážiť koaličné rokovania o sociálnom balíčku. Nový minister, ktorý by mal nastúpiť po Veľkej noci. Má za úlohu vyrovnaný rozpočet i pre rok 2020. Nomináciu súčasného šéfa parlamentného finančného výboru na post ministra financií však ešte musí budúci týždeň odobriť predsedníctvo strany Smer-SD, do ktorej portfólia rezort financií patrí.

Kažimír sa v pondelok 1. apríla 2019 vzdal svojho poslaneckého mandátu. V polovici marca ho totiž prezident Andrej Kiska vymenoval za guvernéra Národnej banky Slovenska. Do kancelárie Národnej rady Slovenskej republiky predložil oficiálny dokument, v ktorom sa podľa čl. 81 Ústavy Slovenskej republiky vzdáva mandátu poslanca Národnej rady SR. Prezident Andrej Kiska 13. marca vymenoval Petra Kažimíra za guvernéra Národnej Banky Slovenska. Urobil tak aj za prítomnosti premiéra Petra Pellegriniho. Kiska počas svojho príhovoru upozornil nového guvernéra, že musí byť nestranný. Keďže je bývalým členom politickej strany bude pod verejnou kontrolou. Kažimír na základe jeho požiadavky, ktorá mu bola schválená, opustí vládu ako minister financií a nastúpi do funkcie guvernéra, neskôr.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy