Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Takto vyzerá posledná žaba svojho druhu. Ochranárom sa podaril zázrak a možno nevyhynie
Zdielať na

Takto vyzerá posledná žaba svojho druhu. Ochranárom sa podaril zázrak a možno nevyhynie

SUCRE / V Bolívii zavládla obrovská radosť. Dlhé roky strážili ochrancovia zvierat žabu, o ktorej si mysleli, že je posledná svojho druhu. Rómeo žil v akváriu sám, ale biológovia dúfali, že by sa predsa len pre ich krásavca mohla niekde objaviť vhodná partnerka. Predstavte si, oni ju naozaj našli. Môžeme teda zodpovedne vyhlásiť, že Rómeo už má svoju Júliu.

V Bolívii sa začína písať príbeh veľkej obojživelnej lásky medzi Júliou a Rómeom. Dve žaby konečne obývajú jedno akvárium a odborníci na obojživelníky dúfajú, že sa im ich obetavá práca vyplatí tým, že svet nepríde o ďalší živočíšny druh. Momentálne sa čaká na ich vášnivé objatie. "V skutočnosti je to naozaj objatie plné emócií. Samček samičku odzadu silno stisne, čím dochádza k aktu párenia," povedala biologička Sophia Barron. 

Kým nenašli Rómeovi Júliu vyzeralo to, že svet o tento druh vodnej žaby príde. Biológovia boli presvedčení o tom, že bolívijský fešák s menom Telmatobius yuracare je zrejme posledným exemplárom na svete. V zajatí v akváriu žil až 10 rokov sám. Snahy o nájdenie ďalšieho exemplára vhodného na párenie, ale vedci nevzdávali. Trvalo to roky a stálo to nie menej ako 25 000 dolárov. Napokon našli ešte päť jedincov.

Júliu pred prvým rande poriadne vyšetrili, aby pre prípadne cudzopasné plesne či huby, neprišli napokon o Rómea. Ich láska bude teraz vecou verejnou. Fanúšikovia žiab si romantické kŕkanie medzi žabími zaľúbencami budú môcť už od stredy pozrieť aj prostredníctvom live videí na facebook a sledovať ich vytúžené množenie.

Vyhynutie hrozí viacerým druhom zvierat.

Súvisiace články