Oblačno
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Predstavitelia Smeru po spoločnom obede: Chceme vyhrať znova parlamentné voľby
Zdielať na

Predstavitelia Smeru po spoločnom obede: Chceme vyhrať znova parlamentné voľby

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / V utorok na obed prebehlo rokovanie predsedníctva strany SMER-SD. Najskôr bolo stretnutie v úzkom kruhu Pellegrini, Fico, Kaliňák. Premiér ale neočakával príjemný priebeh rokovania. Vyjadril sa aj k údajnej spolupráci so stranou ĽSNS, ako aj ku novým informáciám v kauze talianskej mafie napojenej na úrad vlády.

Vedenie Smeru po svojom pravidelnom stretnutí vyhlásilo, že ďakuje neúspešnému kandidátovi na prezidenta Marošovi Šefčovičovi za dôstojnú reprezentáciu v prezidenstkých voľbách. "Smer sa teší na ďalšiu spoluprácu s M. Šefčovičom," uviedla strana v stanovisku. Rovnako pogratulovala Zuzane Čaputovej. "Smer verí, že nová prezidentka SR, pani Zuzana Čaputová, ktorej blahoželá k víťazstvu, nezanechá po sebe takú negatívnu stopu ako prezident A. Kiska," znie v stanovisku. 

Predstavitelia strany chcú zo Smeru najsilnejšiu politickú stranu a chcú vyhrať nasledujúce parlamentné voľby a byť súčasťou vládnej koalície. "Cesta k tomuto cieľu vyžaduje nové formy komunikácie a politickej práce, pričom Smer-SD chce naďalej pôsobiť na slovenskej politickej scéne ako autentická sociálno-demokratická strana orientujúca sa predovšetkým na ľudí bez práce. Smer-SD predpokladá, že parlamentné voľby budú v riadnom termíne, v marci 2020 a preto okamžite otvára diskusiu o politike a vládnutí, najmä reagovať na nové trendy v politike, ako osloviť nových voličov a ako dosiahnuť plánovaný cieľ- vyhrať voľby," dodáva strana vo svojom stanovisku. 

​Pellegrini nechce spolupracovať s kotlebovcami

Premiér Peter Pellegrini vylúčil prípadnú, budúcu spoluprácu s kotlebovcami. "Nikdy nebudem v koalícii s ľuďmi, proti ktorým sme bojovali v Banskej Bystrici a ktorých sme nakoniec z banskobystrického kraja vymietli preč. Nikdy nebudem súhlasiť, aby strana Smer-SD niekedy vytvorila akúkoľvek koalíciu s týmito ľuďmi, ktorí popierajú základné hodnoty a našu históriu a to nielen na centrálnej úrovni, ale ani na mestskej ani regionálnej ani na žiadnej. To je pre mňa červená čiara, cez ktorú nikdy neprekročím," reagoval premiér v kontexte na možné prepojenie so stranou ĽSNS Mariana Kotlebu. 

Predseda strany Smer- SD Robert Fico, pritom po schválení zákona o dôchodkovom strope ďakoval poslancom ĽSNS za podporu tohto zákona. "Toto hlasovanie je dôkazom toho, že ak sa dobre a kvalitne pripraví návrh zákona, pokiaľ je tu snaha rokovať, sme schopní dosahovať ústavnú väčšinu v témach, ktoré sú pre túto krajinu mimoriadne dôležité. Chcem sa výslovne poďakovať všetkým poslancom NR SR za SMER-SD, idem do radu ako hlasovali - SNS ako koaličnému partnerovi, poslancom ĽSNS, Mostu- Híd, ktorí sa pridali, poslancom zo strany Borisa Kollára SME Rodina a nezaradeným poslancom, ktorí sa jasne k tejto téme pridali. Vytvorili tak 91 hlasov a potrebnú ústavnú väčšinu," vyjadril sa po hlasovaní o dôchodkovom strope Robert Fico. Zavedenie stropu na penzijný vek okrem politických strán podporili nezaradení poslanci Alena Bašistová, Rastislav Holúbek, Juraj Kolesár, Peter Marček a Martina Šimkovičová. 

Premiér Pellegrini reagoval aj na nové skutočnosti v kauze ohľadom vyjadrení pána Vadalu, že mal údajne kúpeného ministra, policajtov i tajnú službu. "Chcel by som poprosiť o chvíľu času, bol by som rád, keby som mohol obdržať nejak konkretizované alebo viac potvrdené tieto veci a ja sa potom k tomu samozrejme vyjadrím. Ak by sa takéto veci potvrdili, bolo by to samozrejme veľmi zlé, ale zatiaľ nechcem komunikovať len na základe medializovaných informácií. Vždy sa osvedčilo, že keď potom na stôl prišli dôkazy, ja som potom vždy vedel vyjadriť zásadné stanovisko a veľmi jasne," reagoval Pellegrini. 

Spoločný obed

Sprvu prebiehalo rokovanie v úzkom kruhu Pellegrini, Fico a Kaliňák. Neskôr postupne prichádzali aj ďalší podpredsedovia. Pracovný obed trval napokon vyše dvoch hodín."Je čas. Vo vnútri strany by sme si mali povedať, ako ďalej. Predsa všetci sa vyvíjame, aj ľudia, aj spoločnosť, aj strana," konštatoval Pellegrini pred rokovaním. Bude to dnes príjemný obed? "Podľa mňa sme mali už aj príjemnejšie obedy," povzdychol si nad otázkou redaktorky TV JOJ Lucie Stráňavovej predseda vlády Pellegrini.

Posledný na rokovanie predsedníctva Smeru dorazil Peter Kažimír, ktorý ako prvý v nedeľu vyjadril kritiku do radov Smeru a nesúhlasil so stanoviskom strany k výsledku volieb, dnes sa už však vyjadrovať nechcel. Zhodnotil len, že ku všetkému, ku čomu sa chcel vyjadriť, stanovisko podal už v nedeľu. "My sme boli vždy mimoriadne demokratickou stranou, v ktorej sa vždy veľa debatovalo. Ja som nepočul nič, čo by ma vyrušilo. V zásade platí, že takéto veci sme si vždy povedali doma a v tejto dobrej tradícii treba aj pokračovať," odpovedal bývalý minister vnútra Robert Kaliňák. Z centrály Smeru odišiel ako prvý premiér Pellegrini, novinárom sa však vyhol cez zadný vchod a odmietol sa k čomukoľvek vyjadrovať. 

"Toto je diskusia, ktorá nie je na jeden obed a bude určite ďalej pokračovať," skonštatoval pri odchode minister hospodárstva Peter Žiga. Hovorca strany SMER-SD Ján Mažgút oznámil, že na rokovaní predsedníctvo preberalo, ako "otvárať témy a diskusiu o politike a vládnutí, najmä, ako reagovať na nové trendy v politike, ako osloviť nových voličov a ako dosiahnuť plánovaný cieľ - vyhrať parlamentné voľby." 

Pozrite si viac o rokovaní predsedníctva vo videu: 

Súvisiace články