Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Športovci krútia hlavami. Break dance má byť na zozname olympijských športov
Zdielať na

Športovci krútia hlavami. Break dance má byť na zozname olympijských športov

BRATISLAVA / Zvýšiť popularitu najväčšieho športového sviatku medzi mladými ľuďmi sa Medzinárodný olympijský výbor snaží aj tým, že do programu hier zaraďuje nové športy. Dnes je už takmer isté, že jedným z nich bude breakdance. Zatiaľ čo jeho vyznávači sú z tohto rozhodnutia nadšení, mnohí športovci len nechápavo krútia hlavami.

Breakdancu, alebo ako nás upozornili jeho vyznávači breakingu, chýba už iba krôčik k tomu, aby sa stal ďalším olympijským športom. Premiéru by mal zažiť na olympiáde v Paríži v roku 2024.

Breaking už teraz získal doporučenie Medzinárodného olympijského výboru, aj keď definitívne program olympiády v Paríži budú schvaľovať na budúci rok v decembri. "Je to taký inovatívny spôsob ako zabezpečiť, aby deti športovali, aby si našli svoj smer k športu," uviedla členka Medzinárodného olympijského výboru Danka Barteková. "Breaking je naozaj populárny hlavne medzi tínedžermi a medzi ľuďmi 20 až 30 rokov, takže to možno prinesie inú energiu do olympiády," povedal organizátor a tanečník Martin MG Gilian.

Breaking vznikol na ulici a jeho zaradenie medzi olympijské športy má aj u jeho vyznavačov protichodné ohlasy. "Stále budeme robiť akcie, ktoré budú kultúrneho rázu, že tam budú všetky štyri hip hop elementy, takže si nemyslím, že by nás to nejako ovplyvnilo," dodal Gilian. 

Na jednej strane nadšenie, na druhej strane prekvapenie i nesúhlas je aj u slovenských športovcov. Najmä po tom, čo napríklad vodný slalom prišiel o C2 či chôdza o preteky na 50-kilometrovej trati. 

Čo si myslia slovenskí športovci?

"Ako keď chcú ísť takýmto štýlom, tak nech sa páči. Neviem či celé olympijské hnutie ide dobrým smerom," vyjadril sa trojnásobný olympijský víťaz vo vodnom slalome C2 Pavol Hochschorner.

"Možno, že už som staršia generácia. Jasné, niektoré športy super, ale pre mňa breakdance určite nemal byť olympijský šport," povedala dvojnásobná strieborná medailistka z Olympijských hier v športovej streľbe Zuzana Rehák-Štefečeková.

"Čo sa týka breakdancu konkrétne, tak dodnes som netušil, že to je šport. Breakdance obdivujem ako tanec, ako umenie, ale určite nie ako šport," uviedol olympijský víťaz v chôdzi na 50 kilometrov Matej Tóth.

Komunita breakingu ale oponuje. "Spravíme všetko preto, aby aj športy, ktoré si myslia, že je to len otáčanie na hlave pochopia, že je to naozaj náročné a ocenia kvality," povedal Gilian.

Mnohí sa zhodujú v tom, že tanec je skôr kultúrnou záležitosťou. Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články