Zatiahnuté
11°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Na dolapení nacistického dôstojníka Eichmanna sa podieľal aj Slovák
Zdielať na

Na dolapení nacistického dôstojníka Eichmanna sa podieľal aj Slovák

TEL AVIV / Totalitný slovenský štát zasiahol do života tisícov ľudí, ktorí sa zo dňa na deň stali občanmi druhej kategórie. Postupne sa ich začal zbavovať. Deportoval ich do nacistických vyhladzovacích táborov. Tisov režim aktívne spolupracoval na deportáciách s dôstojníkom SS Eichmannom, ktorý bol považovanú za strojcu konečného riešenia židovskej otázky. Po vojne ušiel do Južnej Ameriky. Len málo sa vie o tom, že pri jeho únose pomáhal aj Slovák Jozef Klein.

Joe, tak všetci volali Jozefa Kleina. Mal svoj príbeh, o ktorom príliš nehovoril. Joe bol pritom, keď Izraelčania zajali nacistickú beštiu - Adolfa Eichmanna, jediného vysokopostavého nacistu, ktorý po svojom úteku z Nemecka skončil na šibenici. "Keď som prišiel do Buenos Aires, vedel som, že ho už majú. Správa o jeho zatknutí sa ku mne dostala počas letu medzi Rio de Janeiro a Buenos Aires. Bol to pocit, ktorý sa dá ťažko opísať," uviedol Joe Klein, ktorý pracoval pre leteckú spoločnosť El Al.

V Argentíne sa Joe zapojil do špeciálnej operácie, ktorá sa stala najslávnejšou v histórii izraelskej tajnej služby Mosad. Prečo práve on? Šéf Mosadu mu absolútne dôveroval a Joe ho nechcel sklamať. "Mojou úlohou bolo navrhnúť varianty ako Eichmanna prepašovať na palubu lietadla. O návrhoch som osobne informoval šéfa izraelskej tajnej služby," dodal Klein. 

Eichmanna si Joe pamätal ešte z detstva, keď organizoval transporty židov z Levíc a okolia do nacistických koncentračných táborov. Netušil, že chystá likvidáciu jeho najbližších. Až po rokoch sa mu naskytla príležitosť na zúčtovanie s týmto zloduchom. "Keď som ho uvidel, bol len obyčajná nula. Díval som sa na neho, do jeho prispatých očí a pocítil som zadosťučinenie," povedal Klein. 

Joe nemal čas na pomstu. Musel zabezpečiť lietadlo a vymyslieť plán ako Eichmanna prepašujú do Izraela. Bol to jediný Slovák, ktorý sa zúčastnil na legendárnej operácii Mosadu. Joe bol skromný človek a po sláve netúžil. Veľmi sa tešil na dokument, ktorý sme o ňom nakrúcali. Jeho odvysielania sa ale už nedožil.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články