Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Diétne verzie sladených nápojov môžu byť škodlivé. Aké množstvo zvyšuje riziko mŕtvice a infarktu?
Zdielať na

Diétne verzie sladených nápojov môžu byť škodlivé. Aké množstvo zvyšuje riziko mŕtvice a infarktu?

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Umelo sladené nápoje sa zdajú častokrát lepšie, než klasické, no podľa aktuálnej štúdie to neplatí úplne. Jej výsledky totiž ukázali, že tieto nápoje zvyšujú riziko infarktu a mŕtvice.

Štúdiu vypracovali na vzorke dát 82 tisíc žien vo veku 50 až 79 rokov, informoval o tom web Fox News. Vyplýva z nej , že 5% z týchto žien pilo dva alebo viac umelo sladených nápojov denne. U tejto skupiny výskumníci zistili o 23% vyššie riziko mŕtvice a 29% nárast rizika srdcových chorôb. Ženy z tejto skupiny mali všeobecne o 16% vyššiu šancu predčasného úmrtia, než ostatní účastníci výskumu. 

"Množstvo ľudí, najmä tí trpiaci nadváhou, pije umelo sladené nápoje, či nízkokalorické s domnienkou, že tak znižujú svoj kalorický denný príjem. Náš výskum a niektoré ďalšie štúdie ale poukazujú na to, že umelo sladené nápoje nemusia byť neškodné a ich zvýšená konzumácia môže viesť k väčšiemu riziku mŕtvice a celkovo srdcových ochorení," vyjadrila sa hlavná autorka štúdie Yasmin Mossavar-Rahmaniová.

Autori ale pripomínajú, že ich štúdia, ktorá bola zverejnená v odbornom lekárskom časopise, ukazuje na vzájomný vzťah a nie na priamy: príčina - následok. "Nevieme presne, aké umelo sladené nápoje účastníci štúdie pili, takže nevieme aké umelé sladidlá môžu byť škodlivé," poznamenala Mossovar-Rahmaniová. Niektoré predošlé štúdie zistili iné spojenie, a to medzi umelo sladenými limonádami a demenciou. Experti preto radia, aby ľudia pili najlepšie len čistú vodu. Dlhodobá a pravidelná konzumácia sladených nápojov môže byť oveľa viac škodlivá, než si myslíme. 

Zákaz energetických nápojov pre deti? V tejto krajine to funguje:

Súvisiace články