Skoro jasno
10°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Preteky plné adrenalínu, aké len tak neuvidíte. Súťažiaci idú rýchlosťou až 60 km/h
Zdielať na

Preteky plné adrenalínu, aké len tak neuvidíte. Súťažiaci idú rýchlosťou až 60 km/h

HOREHRONIE / Sánkovačka patrí k tradičným zimným radovánkam, ale sánky slúžili našim predkom najmä v horských oblastiach aj ako dôležitý dopravný prostriedok. Majú rôzne názvy. Napríklad na Horehroní sa im hovorí krnohy. Gazda na nich dokázal v zime odviezť až meter kubický dreva. Bolo to často nebezpečné. A možno aj preto vznikli preteky, ktoré sa na Slovensku tešia čoraz väčšej popularite.

Krnohy sa od dávna používali na Horehroní na zvážanie dreva v zime. Teraz sa na nich odvážni muži, ale aj ženy spúšťajú po pretekárskych tratiach. Tieto masívne sánky by ste v obchodoch márne hľadali, každý si ich vyrába sám. "Treba si nájsť samorast, vypíliť drevo, doniesť do píly, on vám to rozreže na dva kusy, alebo koľko vyjde, treba to sušiť," vysvetlil Jaroslav Kán pretekár na krnohách. 

​Pri stavbe sa nesmie použiť nič železné, aj spoje sú z dreva a každá časť má svoj názov. "Sú behy, sú opleny a sú druhé podporné opleny, ktoré sú zapustené do saní, sú zaklinované a toto slúži aj na riadenie," pokračoval Jaroslav Kán. Dokonca ani sklznice nesmú byť kovové, ale keď sa navoskujú, krny idú ako guľa. "Maximálka býva cez 60 km/h," prezradil Miroslav Pôbiš, organizátor pretekov. 

​Pretekári sa tentokrát vybrali na trať dlhú 1250 metrov s prevýšením 180 metrov. Posádky sú dvojčlenné a každý má svoju úlohu. "No v prvom rade sa treba sústrediť, urobiť si perfektné sane. Prvý diriguje zadnému a keď to nejde zadnému, tak musí robiť aj prvý, to čo aj zadný," dodal ďalší pretekár Milan Chovanec. Dôležité bolo samozrejme nielen vyhrať, no prísť šťastne do cieľa. 

Pozrite si reportáž o netradičných pretekoch. Účastníci boli býci:

Súvisiace články