Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Výhodnejšie úroky pre mladých novomanželov? Novela v sebe skrýva paradox
Zdielať na

Výhodnejšie úroky pre mladých novomanželov? Novela v sebe skrýva paradox

BRATISLAVA / Mladé rodiny dostanú šancu jednoduchšie sa dostať k peniazom. Štát im totiž umožní uchádzať sa o podporu pri obstaraní bývania. Výhodnejší úrok a bonusy pri narodení dieťaťa majú uľahčiť mladým ľuďom do 35 rokov štart do spoločného života. Novela, ktorú prijal parlament, by mala začať platiť od 1. júla.

Starší byt, novostavba či rodinný dom. Vďaka výhodnejším podmienkam sa mladým rodinám uľahčí rozhodovanie o novom bývaní. Výhodnejší úver získajú mladí, ktorí podajú žiadosť o hypotéku v priebehu roka po uzatvorení manželstva. "Veľmi výhodná je úroková sadzba vo výške jedného percenta, ale garantovaná až na 15 rokov a zároveň možnosť odpustiť až 2000 eur na každé narodené dieťa," uviedol riaditeľ portálu Finančný kompas Maroš Ovčarik. 

Zvýhodnené úročenie sa ale bude týkať len prvých 15 000. Zvyšná časť bude podliehať štandardným podmienkam banky. Aj preto je na mieste istá pochybnosť. "Zvýhodnenie úrokovej sadzby a odpísanie istiny je v podstate zanedbateľný fakt," povedala finančná konzultantka Broker Consulting Erika Süčová.

Pri dlhodobo nízkych úrokových sadzbách tak mladé rodiny príliš neušetria. "Predpokladám, že štátu môže ísť o niečo také, ako je zvýšenie pôrodnosti,“ dodal Süčová. Aj táto novela v sebe skrýva jeden slovenský paradox. Ministerstvo financií a Národná banka totiž iba nedávno sprísnili podmienky pre žiadateľov o úver.

Snažia sa tým spomaliť tempo zadlžovania sa slovenských domácností. "Na druhej strane je na stole návrh, ktorý má motivovať manželov k tomu, aby sa zadlžovali a čerpali si úvery," dodal Ovčarik. Navrhovatelia zákona ale argumentujú, že chcú podporiť najmä menej solventné začínajúce rodiny, a to pri kúpe a rekonštrukcii starších bytov.

Výhodné pôžičky chystá vláda aj pre mladých študentov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy