Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Žena založila lekáreň pre dušu. Knihy rozdelila do 70 kategórií podľa duševných stavov
Zdielať na

Žena založila lekáreň pre dušu. Knihy rozdelila do 70 kategórií podľa duševných stavov

FLORENCIA / Malú literárnu lekáreň o výmere 35 metrov štvorcových sa po rokoch skúseností v kníhkupectve rozhodla otvoriť Elena Molini. Knihy roztriedila podľa ochorení duše a vyrobila pre ne aj príbalové letáky aké zvyknú mať lieky v lekárňach. Narastajúci úspech prekvapil aj samú majiteľku.

Do lekárne duše prichádzajú ľudia z celého Talianska a turisti sa kvôli tomu neváhajú vydať až do centra Florencie. Pre veľký záujem už majiteľka chystá aj e-shop. "Uvedomila som si, že ľudia hľadajú knihy, ktoré by im odpovedali na otázky vyplývajúce zo situácie, ktorú prežívajú alebo aby im poskytli útechu. Niekto prešiel búrlivým vzťahom, iný prežil neopätovanú lásku, ďalší má pochmúrne obdobie a pátra po niečom, čo by ho rozosmialo," vysvetlila Molini. 

Podobne ako lieky sú knihy v literárnej lekárni zaopatrené letákmi, respektíve ceduľkami, ktoré spísala majiteľka na základe svojej čitateľskej skúsenosti. Budúci čitateľ si môže podľa návodu vybrať literárneho sprievodcu úskaliami smútku, zamilovanosti, stresu, narcizmu či závislosti na cestovaní. Zložitejšie príbalové letáky, napríklad také, ktoré sa týkajú úzkosti alebo depresie, pomáhala majiteľke liečebného kníhkupectva spísať jej sestra, ktorá pracuje ako psychologička. 

Orientáciu v zhruba 4000 tituloch uľahčuje katalóg. Molini stavy duše roztriedila do 70 kategórií - od stresu cez nespavosť až po nostalgiu. Vzhľadom k nečakanému úspechu sa majiteľka značku obchodu aj príbalové letáky ku knihám nechala patentovať. 

Pozrite si knižné tipy od nás.

Súvisiace články