Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V pondelok na Orave klesla teplota na -23 stupňov, hasiči sa vracajú domov
Zdielať na

V pondelok na Orave klesla teplota na -23 stupňov, hasiči sa vracajú domov

ORAVA / Rekordne mrazivo bolo v pondelok na Orave. V najchladnejšej obci Slovenska v Oravskej Lesnej teplota klesla najnižšie počas tejto zimnej sezóny. Silný mráz komplikoval prácu hasičom, ktorí aj v pondelok odpratávali sneh zo striech či ulíc. A to nielen v Oravskej Lesnej, ale aj Mútnom.

Celoplošnú mimoriadnu situáciu v okrese Námestovo odvolali, ale aj za to, koľko ľudí z celého Slovenska im pomohlo. "Situácia sa zhoršila z toho dôvodu, že sme mali nečakaný mráz," povedala prednostka okresného úradu v Námestove Mária Olešová.

Máme za sebou najmrazivejšie ráno. "Dnes sme v Oravskej Lesnej namerali pri zemi -23,8," povedal Ladislav Murín, pozorovateľ z hydrometeorologickej stanice Oravská Lesná. 

Aj keď sa situácia upokojila, predsa v Oravskej Lesnej podaktorí hasiči zostali. Robili posledné práce s prečisťovaním ulíc od snehu, avšak tuhý mráz im prácu komplikoval. Najmä ťažkej technike.

"Bolo ťažšie naštartovať tieto mechanizmy a proces sa oddialil," vysvetlila prednostka. Zdá sa, že Lesnania si vydýchli. Už dva dni nesnežilo a ulice, prístupy k domom majú prečistené. Takisto aj sneh je už zhodený z väčšiny striech.
A to najma vdaka pomoci.

"Pomohli tí hasiči isto, pozhadzovali toho snehu, či zo štadióna, strašne pomohli, keby nie oni tak... 10 hodín večer a oni makali ako čertiská," hovorí obyvateľ Oravskej Lesnej.  "Vytriedalo sa tu 250 v našej obci profesionálnych hasičov, do 90 dobrovoľníkov požiarnej ochrany. A to nehovorím, koľko dobrovoľníkov, poslancov z našej obce pomáhalo," uviedol Marek Majdiš, starosta Oravskej Lesnej. 

Zasahovala aj armáda. "Osemdesiat vojakov, ktorí boli pre celý okres," dodáva Majdiš. Krízový štáb zrušil mimoriadnu situáciu pre okres Námestovo. "Naďalej pokračuje mimoriadna situácia v obciach Oravská Lesná a Mútne," uviedla Olešová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy