Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Slovenskí vedci majú na konte jeden z najšpeciálnejších novoročných vinšov. Prišiel z vesmíru
Zdielať na

Slovenskí vedci majú na konte jeden z najšpeciálnejších novoročných vinšov. Prišiel z vesmíru

BRATISLAVA / Už odvčera si vo veľkom navzájom vinšujeme a želáme to najlepšie do nového roka - osobne, cez telefón, emailom alebo cez sociálne siete. Špeciálny novoročný vinš vysiela aj prvá slovenská družica skCUBE, ktorá ešte stále obieha okolo Zeme. Znie veľmi príjemne a vinšuje nám, obyvateľom Slovenska, i celej zemegule.

Novoročný vinš z vesmíru zo slovenskej družice je možné počuť iba pomocou prístrojov. Nejde o nejakú marťančinu, naša družica hovorí morzeovkou, ktorej rozumie už len malá časť rádioamatérov, spojárov alebo meteorológov. 

Prvá slovenská družica, ktorá krúži okolo našej Zeme už viac ako jeden a pol roka podobný pozdrav nevysiela po prvý raz. "Pri rôznych udalostiach nastavujeme také špeciálne správy, ktoré družica vysiela," povedal podpredseda SOSA Jakub Kapuš. 

Tím jej stvoriteľov zo Slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity chce zviditeľňovať našu krajinu a popularizovať vesmírny výskum. "Tento rok sme sa rozhodli, že poprajeme celej planéte pekné sviatky a šťastný nový rok," dodal Kapuš. Tentoraz v morzeovom kóde, ktorý môžu zachytiť rádioamatéri. "Rádioamatéri tieto správy po celej planéte zachytávajú a posielajú nám ich potom sem," povedal Kapuš. 

Slovensko sa o vesmír mimoriadne zaujíma. Nadšenci by chceli zriadiť podmienky ako vo vesmíre na pôde univerzity.

Súvisiace články