Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Nedosiahnuteľná méta? Zabehnúť maratón pod dve hodiny je podľa odborníkov takmer možné
Zdielať na

Nedosiahnuteľná méta? Zabehnúť maratón pod dve hodiny je podľa odborníkov takmer možné

BRATISLAVA / Kedy a kto zabehne prvý maratón pod dve hodiny? To je otázka, ktorá vyznávačov a fanúšikov tejto disciplíny máta už poriadne dlho. Zdá sa, že prekonania magickej hranice by sme sa mohli čoskoro dočkať.

Ak by sme to zobrali matematicky, tak 42,195 kilometrov, čo je oficiálna dĺžka trate, by zvládol každý bežec za dve hodiny, keby si udržal priemernú rýchlosť 21 kilometrov za hodinu. Pravdou ale je, že tento údaj môžeme brať iba ako pokus o vtip. Fyziológovia, matematici, štatistici a lekári z rôznych univerzít sa na to pozreli prísne vedecky a tvrdia, že je to možné už teraz. Musí sa ale stretnúť osem vytrvalcov na úrovni držiteľa svetového rekordu. "Málokedy sa stane, že by na konkrétne podujatie prišli naozaj všetci tí najlepší. Myslím, že je veľmi hypotetické hovoriť o tom, že budú siedmi naklonovaní ," uviedol Viktor Bielik z Fakulty telesnej výchovy a športu Univerzity Komenského v Bratislave. 

Vedcom pri ich predpokladoch oponujú aj vytrvalci. Podľa nich niektoré faktory jednoducho nie je možné, naprogramovať. Napríklad - ideálne počasie, keďže maratóny vo svete majú svoje vopred určené dátumy. "Musia byť top ideálne podmienky. Top trať, top forma, to musí všetko zapadnúť," povedal Tibor Sahajda, reprezentant Slovenska v maratóne. 

Keňan Kipčoge, ktorý drží svetový rekord v maratóne z tohto roku, a to dve hodiny, jedna minúta a 39 sekúnd, zvládol aj lepší čas. A to na okruhu Formuly jeden v talianskej Monze, kde od magickej hranice zaostal len o 25 sekúnd. "Ak to niekto má dať pod dve hodiny, tak to bude on," reagoval Sahajda.

Urýchliť to môže ešte jeden motivačný faktor, ktorý odborníci a vedci z rôznych univerzít vo svojej štúdii nebrali do úvahy. "Je to hlavne otázka marketingu, otázka finančnej odmeny. Pretože sa vytvorí psychologický tlak. Ak budú viacerí bežci dostatočne motivovaní, konkurencia sa zvýši, ale aj ten záujem bežať až do konca," myslí si Bielik. 

V Košiciach sa nedávno bežal Maratón mieru. 

Súvisiace články