Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Podvodníci s diamantmi. Certifikát patrí inému kameňu
Zdielať na

Podvodníci s diamantmi. Certifikát patrí inému kameňu

TRENČÍN / Teraz by mali zbystriť pozornosť tí, ktorí radi kupujú šperky. Na Slovensku sa objavil ďalší veľmi sofistikovaný podvod falšovania diamantov. Zachytili ho odborníci z Trenčína. Diamant osadený v prsteni mal originálny certifikát, ale ten bol vyrobený k úplne inému kameňu. Podvodníci na diamant vytlačili aj falošné číslo a mal oveľa menšiu hodnotu akú deklaroval certifikát.

"Nám sa prvýkrát podarilo zaistiť niečo, čo sa objavilo viackrát v zahraničí a to, nahradenie kameňa ku ktorému bol vydaný certifikát z renomovaného laboratória s iným, menej kvalitným," informuje riaditeľ slovenského gemologického inštitútu v Trenčíne Martin Mikuš. 

Špičkových odborníkov požiadala o pomoc pani, ktorá kúpila prsteň v zahraničí. Chcela vedieť, či diamant, ktorý je na ňom osadený, je naozaj pravý. 
"Prsteň obsahoval kameň, na ktorom bolo laserom vytlačené toto číslo, identické s certifikátom, ktorý bol k nemu," vysvetľuje Mikuš. 

Na prvý pohľad bolo všetko v poriadku. Podrobnou analýzou ale zistili, že číslo k diamantu nepatrí a niekto ho sfalšoval. "Zistili sme, že kameň bol vymenený," pokračuje riaditeľ. Podľa certifikátu malo ísť o mimoriadne kvalitný diamant. Skutočnosť bola ale iná. Bol síce pravý, ale ani zďaleka nemal takú kvalitu.

Odhaliť to, že diamant nie je až taký kvalitný bolo pomerne zložité. Napriek tomu to naši odborníci dokázali a zistili, že pani sa stala obeťou podvodníkov. "V tom prípade, ktorý bol predložený nám, to bolo sofistikované, tie rozdiely neboli extrémne," uvádza Mikuš. 

V zahraničí počet takýchto podvodov neustále rastie. Aj zatiaľ jediný prípad u nás dokazuje, že pri kúpe šperkov musíme byť opatrní.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy