Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Ani poškodený zrak im nezobral nádej. Spolu tancujú cez životné nástrahy a reprezentujú Slovensko
Zdielať na

Ani poškodený zrak im nezobral nádej. Spolu tancujú cez životné nástrahy a reprezentujú Slovensko

BRATISLAVA / Spoznali sa pred 15 rokmi a spojilo ich niečo, s čím sa potýkajú každý deň. Joana má od svojich 16 rokov poškodený zrak. Derek je po nehode nevidiaci. Spoločne našli tanec, ktorý im prináša pocit šťastia. A dokonca reprezentujú Slovensko.

Na tréningu v tanečnej sále im to spolu nádherne ide. Dokonca lepšie ako väčšine z nás, ktorí sme spoločenské tance naposledy trénovali na venček a raz ročne ich oprášime na plese. Keď dotancovali a Derek si vzal svoju bielu paličku, obdiv voči nemu sa ešte zvýšil. "Ale áno, toto sa nám stáva, prišli sme niekde, že ideme tancovať a oni na nás pozerali – on nevidiaci, ja tučná. Ale keď sme začali tancovať, tak oči vytreštili. Tak to býva," uviedla tanečnica Joanna Poplawska. 

​Tancujú spolu 15 rokov, súťažiť začali iba nedávno. "Súťažíme len druhý rok. Ešte to nie je také dobré ako by malo byť," povedal tanečník Derek Poplawski. Trénujú doma v Poľsku a občas prídu na sústredenie na Slovensko. Ich trénerka musela nájsť spôsob ako nevidiacemu Derekovi vysvetliť to, čo on nemôže vidieť. "Spoločenský tanec je kontaktný šport, pri takomto hendicepe je to ešte kontaktnejší," vysvetlila s úsmevom Elena Jágerská, tanečná trénerka. Derek si totiž trénerku musí chytiť, aby pochopil, čo má robiť. "Musím si to chytiť. Kam mám dať nohu, ako mám mať bedro. Je to príjemnejšie, keď je to trénerka," potvrdil Derek. 

Keďže na Slovensku máme dlhoročné skúsenosti s tanečným športom ľudí s postihnutím, využili možnosť trénovať u nás a reprezentovať Slovensko. "Oni sú na to veľmi hrdí. A to bol môj sen, že Slovensko tak isto môže niekoho učiť a niečo dávať druhým," informoval Andrej Mičunek, TK Danube. "Je to pre nás radosť, zároveň je to o tom, že môžeme ľuďom ukázať, že nielen sedíme zatvorení doma," povedala Joanna Poplawska. "Bez tanca by bolo smutno. On sedí v srdci a bez neho by to už nebolo to isté," dodal Derek Poplawski.

Na plese malých a veľkých tanečníkov sa všetci predviedli v rytme. A prišiel aj Mikuláš:

Súvisiace články