Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Rusi poletia na Mesiac. Chcú skontrolovať, či tam Američania skutočne boli
Zdielať na

Rusi poletia na Mesiac. Chcú skontrolovať, či tam Američania skutočne boli

Zdroj: Shutterstock

MOSKVA / Rusi chystajú misiu na Mesiac, vďaka ktorej si chcú overiť, či tam Američania skutočne v roku 1969 pristáli. Informoval o tom riaditeľ ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos Dmitrij Rogozin.

Riaditeľ ruskej vesmírnej agentúry Rogozin vo svojom videopríspevku na sociálnej sieti Twitter reagoval na otázku, či členovia americkej misie pred 50 rokmi skutočne ako prví ľudia vstúpili na mesačný povrch. "Stanovil som si cieľ odletieť tam a zistiť, či tam boli, alebo nie," vyjadril sa. Informovalo o tom teraz.sk.

 https://twitter.com/Rogozin/status/1066227238998298624

Američania pristáli na Mesiaci uprostred "vesmírnych pretekmi" medzi Spojenými štátmi a Sovietskym zväzom. V 70. rokoch sa Sovietsky zväz vzdal svojho lunárneho programu po tom, čo jeho štyri experimentálne rakety explodovali. Prvý námestník riaditeľa spoločnosti Energija Jevgenij Mikrin v novembri - vo svojej prezentácii na konferencii venovanej 20. výročiu fungovania Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) - oznámil, že prví ruskí kozmonauti by mali na Mesiaci pristáť v období po roku 2030. Ich misia by mala trvať 14 dní.

Podľa plánu výskumu budú prvé posádky na Mesiaci pristávať po lete zo stanice na jeho obežnej dráhe. Táto stanica bude skonštruovaná aj na základe skúseností s vývojom ruského segmentu ISS. Stanica na obežnej dráhe Mesiaca by mala byť dokončená v rokoch 2030-35. "Ruský plán na prieskum Mesiaca pozostáva z troch etáp", uviedol Mikrin.

Prvá etapa zahŕňa prípravu technologických postupov, zostrojenie základného modulu pre stanicu na obežnej dráhe Mesiaca, skúšky pilotovanej rakety Federacija, monitorovanie Mesiaca automaticky riadenými stanicami. Stanica na obežnej dráhe bude mať moduly na pristávanie a štarty rakiet, ako aj nákladných modulov.

Druhá etapa, ktorá prebehne v rokoch 2025-2035 zahŕňa prípravu výsadkov na povrch Mesiaca, prvé pilotované lety na Mesiac, výstavbu a rozmiestnenie prvých modulov budúcej stálej základne na Mesiaci. V poslednej etape, ktorá nastane po roku 2035, sa zavŕši výstavba plnohodnotnej základne na Mesiaci. Po roku 2035 by mal byť už vytvorený aj systém pilotovaných a automatických misií.

Na Mesiaci sa objavil ľad, ako je to možné? Pozrite si reportáž:

Súvisiace články