Skoro jasno
19°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Vitajte v posmrtnom živote. Zástavou srdca to nekončí, tvrdia vedci
Zdielať na

Vitajte v posmrtnom živote. Zástavou srdca to nekončí, tvrdia vedci

NEW YORK / S veľmi odvážnymi závermi prišli americkí vedci. Objavili totiž, že mozgová aktivita pokračuje ešte niekoľko sekúnd potom, ako sa srdce zastaví. Pacient si je teda vedomý toho, čo sa v tom momente deje, keďže jeho myseľ stále funguje. Podľa výskumu môže dokonca počuť, ako ho vyhlásia za mŕtveho.

Nová štúdia tvrdí, že ľudský mozog je stále aktívny, čo znamená, že pacient vie, že je mŕtvy. Vedci totiž zistili, že krátky čas po zástave srdca ešte mozog funguje, píše portál Daily Mail. 

Experti prichádzajú s odvážnym názorom, že pacient si je plne vedomí toho, čo sa deje. Na niekoľko sekúnd po smrti ostáva "uväznený" v tele. Výskum vychádza aj zo svedectiev ľudí, ktorí prežili klinickú smrť po infarkte. Dokázali presne opísať, čo sa dialo po tom, ako došlo k zástave srdca. 

Na výskume sa podieľal doktor Sam Parnia s jeho tímom zo Stony Brook University v New Yorku. Podrobne preskúmali prípady zástavy srdca v Európe a v Spojených štátoch. "Opísali, ako sa pozerali na doktorov a sestry, ako úplne vnímali rozhovory a veci, ktoré sa diali okolo nich, ktoré by inak nemohli ako vedieť," vraví Parnia.

Podľa neho sa ľudia po takomto zážitku zmenili a omnoho viac pomáhajú druhým. "Nachádzajú nový zmysel života tým, že sa stretli so smrťou. Ale nie je tam žiadne magické prehĺbenie ich spomienok. To je len hollywoodsky jazz," vysvetľuje doktor. Cieľom ich výskumu je zlepšiť kvality resuscitácie a predchádzanie poraneniu mozgu pri reštarte srdca.

Srdce sa ale nemusí len zastaviť, ale aj zlomiť. Syndróm zlomeného srdca sa podobá dokonca infarktu. Pozrite si archívnu reportáž: 

Súvisiace články