Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
FOTO: Významný objav z čias faraónov. Múmie kňaza a jeho ženy
Zdielať na

FOTO: Významný objav z čias faraónov. Múmie kňaza a jeho ženy

KÁHIRA / Egyptskí archeológovia objavili v Luxore novú hrobku z čias faraónov, v ktorej sa nachádzajú múmie kňaza a jeho manželky z 13. storočia pred naším letopočtom.

Obrovský objav v Egypte. Ako v sobotu informoval egyptský minister pre kultúrne pamiatky Chalíd al-Anání, archeológovia v hrobke kňaza našli okrem dekoratívnych sarkofágov aj tisícky drobných sošiek, niekoľko farebných kresieb a ďalšie vzácnosti.

Egyptskí archeológovia uskutočnili tento nález na západnom brehu Nílu neďaleko Údolia kráľov.

Jeden zo sarkofágov pochádza z doby 17. dynastie, druhý z obdobia 18. dynastie, uviedol al-Anání. Obdobie 18. dynastie spadá do 13. storočia pred našim letopočtom, kedy žili jedni z najznámejších faraónov ako Tutanchamon a Ramses II. 

Múmia ženy je podľa archeológov veľmi zachovaná a jej vek sa odhaduje na viac ako 3000 rokov. Na náleze sa podieľal tím vedený francúzskymi expertmi. 

Egypt dúfa, že nové archeologické nálezy posilnia cestovný ruch. Od zvrhnutia niekdajšieho autokratického prezidenta Husního Mubaraka v roku 2011 totiž turistika začne utrpela, predovšetkým kvôli násiliu. Cestovný ruch tvorí významnú časť egyptskej ekonomiky. 

Vedci nedávno oznámili, že našli známky rakoviny už v egyptských múmiách. Pozrite si archívnu reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy