Skoro jasno
17°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Koniec cesty na pútnické miesto Marianka. Pamiatkári chcú obmedziť dopravu
Zdielať na

Koniec cesty na pútnické miesto Marianka. Pamiatkári chcú obmedziť dopravu

MARIANKA / Do obce, ktorá je známym pútnickým miestom, ľudia už roky chodia po vodu a veria v jej zázračné účinky. Prameň sa nachádza vo svätom údolí, cez ktoré vedie cesta. Podľa pamiatkárov by tam mala byť pešia zóna. Cesta však patrí vyššiemu územnému celku, takže obmedzenie dopravného ruchu nie je také jednoduché.

Miesto, kde voda vyteká zo Svätej studne, prešlo rekonštrukciou za vyše stotisíc eur. Zmenou bolo aj to, že tam osadili značku pešia zóna. Podľa našich informácii to ale urobili protiprávne."Našim zámerom bolo vytvoriť z tohto miesta zónu kľudu a pokoja, preto tu bola tá značka a umiestnila to obec a bola to chyba," vyjadril sa starosta obce v okrese Malacky Peter Hasoň.  Značku osadili bez vedomia majiteľa cesty Bratislavského samosprávneho kraja a okresného úradu v Malackách odboru cestnej dopravy a pozemných komunikácii. Keďže nechceli dostať vysokú pokutu, museli značku demontovať a riešiť to zákonnou cestou.

"Dajú žiadosť na VÚC o vyňatie z cestného fondu, potom to ide na regionálne cesty, potom dopravný inžinier dá k tomu stanovisko, a keď sú tie všetky tri stanoviská, tak Okresný úrad vydá rozhodnutie, odkiaľ pokiaľ bude pešia zóna," opísal priebeh Ivan Švec, vedúci odboru dopravy a pozemných komunikácii Okresného úradu v Malackách. 

Pamiatkári odporúčajú, aby tu vznikla pešia zóna s výnimkou pre dopravnú obsluhu a zdravotne ťažko postihnutých. Pamiatkový úrad má na túto zónu spracované zásady ochrany pamiatkovej zóny. Z nášho pohľadu by táto cesta nemala byť prejazdná.

K mohylám vznikol pre turistov nový chodník. Pozrite si reportáž, kde presne:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy