Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Jej mama milovala Gabčíka. Pravdu jej po rokoch pomohla nájsť aj Veronika Homolová Tóthová
Zdielať na

Jej mama milovala Gabčíka. Pravdu jej po rokoch pomohla nájsť aj Veronika Homolová Tóthová

BRATISLAVA / Pred pár dňami uplynulo 76. rokov od krutej pomsty nacistických okupantov za atentát na Heydricha. 24. októbra 1942 popravili desiatky ľudí, ktorí tak alebo onak pomáhali Janovi Kubišovi a Jozefovi Gabčíkovi. Presne na toto smutné výročie zavítala do Bratislavy dcéra ženy, ktorá v tomto príbehu zohrala dôležitú úlohu. Milovala Gabčíka.

Anna Malinová bola žena, ktorá si získala srdce Jozefa Gabčíka, jedného z troch výsadkárov, ktorí 27. mája 1942 úspešne vykonali atentát na ríšskeho protektora Reiharda Heidricha. Jej dcéra, Alena Voštová mala vtedy tri roky. Dnes, vo veku 79 rokov, porozprávala svoj príbeh našej kolegyni, spisovateľke Veronike Homolovej Tóthovej. "My sme sa poznali v kostole a povedala, že sa zaujíma o Heindricha. Potom bola u mňa doma a ja som jej rozprávala, čo som vedela," povedala dcéra Anny Malinovej Alena Voštová. 

Samozrejme, nepamätala si toho veľa. Na mamu má jedinú spomienku - maľovanú vreckovku, ktorú jej mama urobila na pamiatku v Terezíne. "Po vojne som bola adoptovaná rodinou, ktorá bola blízko tábora," povedala Alena Voštová. Nevedela ani ako sa volá a adoptívni rodičia jej zatajili jej skutočnú identitu. Tú jej prezradili cudzí ľudia. Ďalej pátrala sama. "Pre mňa bolo fascinujúce ako sa s tým dokázala vyrovnať. Ako dokázala prijať to, že mala inú rodinu, ktorá sa jej rozhodla nepovedať pravdu a zároveň dokázal opäť priľnúť k svojej mame, na ktorú má len jednu spomienku," uviedla autorka knihy Veronika Homolová Tóthová.

Veronikina kniha nie je klasický román. Nájdete v nej nie len veľa historických fotografií, ale je postavená na overených historických faktoch, ktoré popisujú operáciu Antropoid a poodhaľujú dôležitosť obyčajných ľudí, ktorí výsadkárom pomáhali v úspešnom dokončení ich misie.  "Ja som sa najprv zaoberala atentátom, pretože o ňom existuje dosť historických faktov. Existuje aj vyšetrovací spis Gestapa a v tom spise figuruje aj Anna Malinová ačasť jej výpovede. Na základe nej vieme, že mala vzťah s Gabčíkom, bola pre neho dôležitá, pretože bol posledný, kto sa šiel skryť do krypty a štyri dni po atentáte ešte stále zostal u nej aj preto, aby ju chránil," uviedla autorka. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články