Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Pri streľbe v synagóge zomrelo 11 ľudí. Polícia strelca obvinila, hrozí mu trest smrti
Zdielať na

Pri streľbe v synagóge zomrelo 11 ľudí. Polícia strelca obvinila, hrozí mu trest smrti

PITTSBURGH / V americkom meste Pittsburgh došlo v ranných hodinách miestneho času k streľbe v židovskej synagóge. O život prišlo 11 ľudí, zranenia utrpelo šesť ľudí vrátane štyroch policajtov. Polícia identifikovala strelca ako 46-ročného belocha, ktorý sa hlási k extrémnej krajnej pravici. Muža už obvinili a môže mu hroziť až trest smrť.

Strelec vošiel do synagógy v americkom meste Pittsburgh v štáte Pennsylvánia a spustil streľbu v sobotu okolo 10:00 ráno miestneho času. Ide o tradičnú židovskú synagógu s názvom Tree of Life (Strom života), v ktorej v tom čase bol obrad, informoval portál BBC. 

Hovorca polície informoval, že pri útoku zomrelo 11 ľudí a ďalších 6 je zranených, vrátane 4 policajtov. Tí utrpeli podľa polície iba ľahšie zranenia, ostatné dve osoby bojujú  život, uvádza portál CNN.Obete streľby v synagógy sú ľudia vo veku od 54 do 97 rokov. Paľba trvala podľa polície 20 minút.

Zásah SWAT aj FBI 

Obyvateľom mesta polícia odporučila ostať doma a aby nevychádzali von. Na miesto dorazila aj zásahová jednotka SWAT, FBI a sanitky. Strelca zasiahla guľka z policajnej zbrane, na čo sa údajne vzdal. Polícia ho už zadržala a previezla do nemocnice Mercy Hospital.

Policajný hovorca Jason Lando uviedol, že preventívne nasadili policajtov do všetkých synagóg po celom meste. Podľa miestnych médii bol strelec beloch veľkého vzrastu s bradou. Polícia neskôr informovala, že muža identifikovala ako 46-ročného Roberta Bowersa. Pri útoku vraj kričal antisemitské heslá  "Všetci Židia musia zomrieť". 

https://twitter.com/NBCNews/status/1056210216587530241

Fred Rabner, jeden z veriacich povedal, že ide o úzku kominutu ľudí a každý naokolo volal, či ich blízki sú v poriadku. "Všetci sú z toho otrasení a v šoku. Je to hrozné, proste hrozné," uviedol. 

Zločin z nenávisti 

Muž bol údajne aktívny na sociálnej sieti Gab, ktorú majú v obľube extrémisti krajnej pravice, kde pred incidentom napísal, že "votrelci zabíjajú našich ľudí" a nemôže sa na to nečinne pozerať. Páchateľa polícia zadržala a momentálne je vo väzbe. Úrady prípad vyšetrujú ako federálny zločin z nenávisti. Vyšetrovanie vedie FBI. Páchateľ podľa všetkého konal sám, vyjadril sa Bob Jones z kancelárie Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) v Pittsburghu.

Ako informovala kancelária federálneho prokurátora pre západný okres Pennsylvánie, muža obvinili dovedna v 29 bodoch obžaloby. Štyridsaťšesťročný Robert Bowers čelí okrem toho tiež obvineniam z ublíženia na zdraví či použitia zbrane v súvislosti so zločinom z nenávisti s úmyslom vraždiť. Federálni prokurátori okrem toho oznámili, že muža plánujú obviniť aj zo zločinu z nenávisti a že mu môže hroziť až trest smrti. Trestný register mal pritom čistý a zbraň vlastnil legálne. 

Trump o násilí v krajine

Streľbu už odsúdili politici z USA aj z Izraela. Americký prezident Donald Trump útok nazval "zdrvujúcim". "Je strašné, čo sa v našej krajine deje s nenávisťou," povedal politik na leteckej základni Andrews pred cestou do Indianapolisu s tým, že "násilie musí prestať". Neskôr už počas zhromaždenia Budúcich amerických farmárov v Indianapolise vyhlásil "nulovú toleranciu anisemitizmu v Amerike". Izraelský premiér Benjamin Netanjahu zase vo videu na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter uviedol, že mu útok "zlomil srdce a šokoval ho", a vyjadril sústrasť smútiacim rodinám.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1056200966809288704

Súvisiace články

Najčítanejšie správy