Skoro jasno
15°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Premiér Pellegrini vyzval prezidenta Kisku, aby nedezinterpretoval informácie a nekazil obraz Slovenska
Zdielať na

Premiér Pellegrini vyzval prezidenta Kisku, aby nedezinterpretoval informácie a nekazil obraz Slovenska

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Slovenský premiér Peter Pellegrini požiadal prezidenta Andreja Kisku, aby nedezinterpretoval informácie a nepoškodzoval trvale obraz Slovenskej republiky. Uviedol to v diskusii na RTVS, kde okrem iného povedal, že ho odchod Mareka Maďariča zo strany Smer-SD neprekvapil tak, ako jeho odchod z postu ministra kultúry pred istým časom.

"Keď vidím, čo sa deje okolo prezidenta, aj na základe piatkového rozhodnutia súdu, teraz pravdepodobne požiadam Slovenskú informačnú službu (SIS), či majú informácie o pôsobení pozemkovej mafie v podtatranskej oblasti. Môžem to urobiť, a ak mi príde správa, že sú tu ľudia, ktorí okrádajú ľudí, môžem povedať, že som dostal správu o prepojení pozemkovej mafie na prezidenta, lebo od nich nakupoval. Bolo by to fér? Mňa ako predsedu vlády veľmi trápi, že namiesto toho, aby si pripomenul výročie vzniku Československa, vytvára na krajinu negatívny obraz," premiér tak reagoval v relácii Sobotné dialógy na RTVS na pondelkovú správu, že Kiska dostal od SIS dokumentáciu, ktorá mapovala pôsobenie organizovaného zločinu na východnom Slovensku. Podľa Kisku mali podvody s dotáciami krytie na najvyšších miestach polície, prokuratúry či politiky. Správu od tajnej služby si vyžiadal prezident po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Pellegriniho veľmi mrzí, že keď chce niekto škodiť Slovensku a pravdepodobne aj vláde, prekrúti fakty.

V týchto dňoch si pripomíname aj 100. výročie vzniku Československa. Podľa prieskumu majú Česi vznik spoločnej krajiny na druhom mieste v historických míľnikoch, kým my na ôsmom. "Pre mňa je dôležitejšie, či sú Slováci hrdí na Slovenskú republiku, či sú hrdí na jej vznik, a keď toto majú v srdci, je jedno, ako zoradia udalosti osmičkových rokov do rebríčka," povedal premiér v relácii s tým, že je hrdý, že majú Slováci svoju vlastnú republiku, ktorej sa veľmi darí. 

Poslanec a exminister kultúry Marek Maďarič vo štvrtok oznámil, že odchádza z koalície aj zo strany Smer-SD. "Nechcem seba ani svojich kolegov v koalícii privádzať do situácie, keď ako koaličný poslanec nehlasujem za čoraz viac vládnych alebo koaličných návrhov. Nechcem byť zároveň súčasťou koalície, v ktorej má hlavné slovo politik, ktorý si berie za vzor orbánovskú politiku oslabovania demokracie a odklonu od Európskej únie. Keďže strana Smer-SD je súčasťou vládnej koalície, rozhodol som sa vystúpiť aj z tejto politickej strany. V NR SR budem ďalej pôsobiť ako nezávislý poslanec," vysvetlil svoje rozhodnutie Maďarič. Premiér uviedol, že bol viac prekvapený z jeho odchodu z postu ministra kultúry než zo strany. "Vtedy to vyvolalo väčšie vášne. Už vtedy som začal vnímať, že sa od strany mentálne vzďaľuje a ja som bol vo svojom vnútri vyrovnaný, že už nespája budúcnosť s našou stranou. Nevyvolalo to vo mne väčšie emócie, mentálne som sa s ním rozlúčil, už keď rezignoval na post ministra kultúry. Beriem to len ako informáciu na vedomie. Jeho odchod nijako neovplyvní chod strany Smer-SD," povedal Pellegrini.

Pozrite si archívnu reportáž.

Mohli by mať mandát, kým nezvolia nových sudcov, navrhuje Pellegrini

​Ak to bude nevyhnutné, tak jedným z riešení v prípade, ak parlament nezvolí ústavných sudcov, by mohlo byť predĺženie funkčného obdobia sudcov tak, že budú mať mandát do zvolenia nových, povedal Peter Pellegrini. "V opačnom prípade, ak sa tak nestane, bude mať Ústavný súd, myslím, troch alebo štyroch sudcov a nebude schopný fungovať. Nemôžeme dopustiť, aby Ústavný súd SR ako najvyšší orgán krajiny v oblasti ústavnosti a práva ostal paralyzovaný v dôsledku nedostatočného počtu sudcov," povedal premiér.

Hnutie OĽaNO takéto plány jednoznačne odmieta. Je to akoby sa vládna koalícia bála, že prehrá parlamentné voľby a pre istotu by voľby zrušila a ministri by ostali na svojich stoličkách doživotne, uvádza sa v stanovisku Veroniky Remišovej, predsedníčky poslaneckého klubu OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti.

Pozrite si archívnu reportáž, ktorá zhrňuje hlasovanie o zmene Ústavy SR v prípade voľby ústavných sudcov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy