Polojasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Slnečné lúče sú lacnou dezinfekciou, zistili vedci. Ich štúdia podporuje ľudovú múdrosť
Zdielať na

Slnečné lúče sú lacnou dezinfekciou, zistili vedci. Ich štúdia podporuje ľudovú múdrosť

Archívna reportáž

NEW YORK / Slnečné svetlo môže byť najlepšou dezinfekciou, vyplýva to zo štúdie, podľa ktorej slnečné žiarenie ničí zhruba polovicu živých baktérií v prachu. Slnečné svetlo tak podľa toho môže zničiť potencionálne škodlivé mikroorganizmy spájané s dýchacími chorobami.

Vedci pozbierali prach z domácich vysávačov a nechali ho po dobu 90 dní ležať v miniatúrnych izbách. Tie buď zatemnili alebo mali okno, ktorým dovnútra prúdilo slnko a ultrafialové svetlo. Keď potom prach analyzovali, zistili, že slnko zničilo baktérie blízke druhu Saccharopolyspora rectivirgula, čo je baktéria, ktorá spôsobuje pľúcne ochorenie či už akútneho alebo chronického charakteru. 

Doktor Ashkaan Fahimipour, ktorý viedol štúdiu na Oregonskej univerzite, odporúča ďalší výskum ale dodáva: "Na základe našich zistení nevidím žiadny problém, ak necháme do svojich domovov prúdiť trochu viac slnečného svetla. V nemocniciach sa už teraz prijímajú rôzne opatrenia, aby sa zabránilo infekciám. V budúcnosti by medzi ne mohlo pribudnúť aj slnečné svetlo ako lacné opatrenie, ktoré sa dá ľahko zaviesť."

Pre svoj experiment vytvorili americkí vedci 11 miestností s kontrolovanou klímou. Do každej z nich umiestnili prach na Petriho miske. Ten bol vystavený slnečnému žiareniu, ktoré prenikalo cez okno a UV svetlu filtrovanému z vonku. Na druhej strane bol prach v úplnej tme pri okne zakrytom hliníkovou doskou. 

O tri mesiace neskôr obsahovali prachové vzorky 12 percent živých baktérií, ktoré boli schopné reprodukcie, v porovnaní s 6,8 percentami prachových baktérií v izbe so slnečným svetlom a 6,1 percentom vystaveným UV žiareniu. 

Výsledky Oregonskej univerzity, ktoré zverejnili v časopise Microbiome ukazujú, že slnečné žiarenie je prostriedok schopný ničiť baktérie. Podľa vedcov je možné, že vyvoláva chemickú reakciu, ktorá vyhubí mikroorganizmy. "Naša štúdia podporila ľudovú múdrosť, že slnečné svetlo má silu zabiť mikroorganizmy v časticiach prachu. Potrebujeme ale ďalší výskum, aby sme pochopili príčiny posunu mikrobiómov prachu po vystavení svetlu," povedal doktor Fahimipour.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články