Skoro jasno
22°
Bratislava
Vaječný likér nesmie obsahovať mlieko, rozhodol súd EÚ
Zdielať na

Vaječný likér nesmie obsahovať mlieko, rozhodol súd EÚ

Zdroj: Thinstockphotos

LUXEMBURG / Vo vaječnom likéry nesmie byť mlieko. Vo štvrtok tak rozhodol Súdny dvor EÚ. Pokiaľ v ňom mlieko bude, nesmie sa výrobok nazývať likér. V ňom totiž podľa zákona môže byť len alkohol, žĺtok, bielok, cukor, med a aróma.

Prípad mlieka vo vaječnom likéry dala k súdu firma z nemeckého Braniborska , ktorej sa nepáčilo, že ich konkurencia z Dolného Saska do likéru pridáva mlieko. Pôvodne mal rozhodnúť súd v Hamburgu, ten sa ale pre istotu obrátil na Súdny dvor Európskej únie. 

Luxemburský súd rozhodol, že na zoznam je nutné prizerať ako na úplný, v opačnom prípade by mohla utrpieť ochrana spotrebiteľskej a férovej súťaže. Minimálny obsah alkoholu v likéroch je stanovený na 14 percent. Obsah cukru musí byť najmenej 150 gramov na liter a obsah žĺtok najmenej 140 gramov na liter, informoval portál novinky.cz. 

Vaječný likér je v mnohých krajinách spojených s Vianocami, má povesť nápoja starších dám. Populárny je aj na Slovensku či v Česku, kde si ich mnoho ľudí vyrába doma. Kondenzované mlieko smotana je pritom bežnou súčasťou týchto receptov. 

Vianoce sú síce ešte ďaleko, ale okrem vaječného likéru v zimných večeroch majú Slováci aj iné tradičné zvyky: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy