Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Z potoka si niekto urobil skládku odpadu. Pre miestnych obyvateľov sú odpadky záhadou
Zdielať na

Z potoka si niekto urobil skládku odpadu. Pre miestnych obyvateľov sú odpadky záhadou

ZÁMUTOV / Brehy potoka v obci Zámutov sú v niektorých častiach zasypané odpadkami. Najhoršia situácia je v blízkosti miestnej osady, kde je popri toku množstvo komunálneho odpadu. Obec pritom na jeho odstránenie minie ročne tisícky eur. Krátko po vyčistení je ale potok zasypaný odpadkami znova. Nepomáha ani každodenný dohľad miestnej obecnej hliadky.

Najrôznejší odpad, od plastových fliaš až po rôzne chemikálie, tak vyzerá okolie potoka v obci Zámutov. O situácii s odpadom vedia všetci miestni. Ako sa ale dostal do potoka, to už je podľa nich akási záhada.

Situácia s odpadom popri toku je dlhodobá. Zamestnanci odboru životného prostredia ešte vlani zaznamenali znečistený asi päťkilometrový úsek a na ňom približne 10 ton odpadu. "Ten potok ide cez Zámutov, Čaklov do Tople sa vlieva," povedal vedúci odboru starostlivosti o životné prostredie na Okresnom súde vo Vranove nad Topľou Anton Oláh. 

Na zlikvidovanie odpadu vynaloží obec ročne asi 5000 eur. Problém je ale v tom, že potok vydrží v tejto lokalite čistý iba chvíľu. Už po pár týždňoch to vyzerá, akoby ani vyčistený nebol. "Musíme tu byť aj v noci, lebo kým sme tu my, tak sme nikoho neprichytili," povedal člen miestnej hliadky Ladislav Ovšák.

Dotknutí obyvatelia tvrdia, že im neporiadok nie je ľahostajný. Ešte do konca týždňa plánujú zorganizovať brigádu. "Vypraceme to a v pondelok môžete prísť na kontrolu, všetko bude v poriadku," povedal člen obecnej hliadky Ladislav Ovšák. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy