Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Svetový projekt zo Slovenska. Študenti na Havaji inštalovali originálne zariadenie
Zdielať na

Svetový projekt zo Slovenska. Študenti na Havaji inštalovali originálne zariadenie

BRATISLAVA / Iba pred niekoľkými dňami sa z Havajských ostrovov vrátili astronómovia bratislavskej Univerzity Komenského. Inštalovali tam svoje originálne zariadenie. Pomocou neho budú môcť aj v tejto časti sveta sledovať malé telesá slnečnej sústavy a ich prienik do atmosféry Zeme. Podobné stanice už majú aj na Kanárskych ostrovoch a v púšti Atacama v Čile.

Slovensko je výnimočné, väčšina krajín, ktorá má pozorovací systém ako je AMOS, ho má umiestnený maximálne vo svojej krajine alebo u susedov. Slováci vytvoria celosvetovú sieť.

​Okrem Slovenska majú takéto zariadenia umiestneného na observatóriách v Čile, na Kanárskych i Havajských ostrovoch, budú mať aj v ďalších dvoch krajinách. "V západnej Austrálii a v južnej Afrike, v Namíbii, konkrétne," vymenoval Juraj Tóth z FMFI UK Bratislava. 

Posledná inštalácia zariadení na vrcholoch sopiek Haleakala a Mauna Kena trvala približne dva týždne, no získať povolenie na to, takmer rok. "Je to zariadenie, kde sme skĺbili veľké zorné pole, čiže pozerá ten systém na celú oblohu a zároveň je veľmi citlivý a vie sledovať slabé javy v atmosfére, napríklad zánik meteorov," dodáva Tóth. "AMOS kamery sú samostatné. To znamená, že vedia, kedy sa majú zobudiť, začať, snímať. Ak je zlé počasie, vedia sa zatvoriť, majú vlastné čidlá. Tie boli navrhnuté a nadizajnované u nás v observatóriu," vysvetlil Jiří Šilha z FMFI UK Bratislava. 

Skúmajú menšie telesá

Slováci sledujú predovšetkým menšie zložky vo vesmíre, do veľkosti jedného metra. Teda podobné meteoritu, ktorý spadol neďaleko Košíc pred 8 rokmi. "Sú to telesá, ktoré vedia urobiť aj miernu škodu. Na základe nich skúmame prúdy častíc, ktoré obsahujú aj veľké telesá, ktoré dokážu byť hrozbou pre ľudstvo," vysvetlil Tóth. 

Slovenskí astronómovia dokážu vďaka ich zariadeniu zistiť aj to, z čoho sa meteoridy a ich väčší bratia - meteory skladajú. A sledovať aj ďalšie objekty. "Naša hlavná úloha je preskúmať možnosť využitia AMOS kamier k výskumu vesmírneho odpadu," dodáva Šilha. 

Na projekte, ktorý je považovaný za unikátny vo svete astronómie, sa podieľa približne 6 slovenských astronómov. Vytvorením celosvetovej siete sa plány Slovákov nekončia. V budúcnosti by totiž prostredníctvom AMOSU chceli v reálnom čase sledovať ohrozenie satelitov meteoridmi a meteormi.

Súvisiace články