Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Dohady o zmrazovaní platov politikov nekončia. Koalícia v tom robí tajnosti
Zdielať na

Dohady o zmrazovaní platov politikov nekončia. Koalícia v tom robí tajnosti

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Koalícia zrejme predsa len predstaví vlastný návrh zmrazovania poslaneckých platov. Zatiaľ s ním ale robí tajnosti. Už v utorok sa však začína parlamentná schôdza a do jej programu sa v tejto chvíli dostal iba jediný návrh - zmrazovanie v réžii Igora Matoviča. Ešte minulý rok si pritom koalícia platy rozmrazila a dvihla o jediné euro. Dnes ale hrozí, že porastú o závratných viac ako tisíc eur.

Kritizované aj samotnými politikmi. Také je každoročné zmrazovanie platov. Po zmrazovaní od roku 2008 by nás teraz čakal priam olympijský skok o vyše 1290 eur. Na stole zatiaľ iba zmrazovací pokus Igora Matoviča. "Igor je presvedčený o tom, že to takto treba. Teraz to vyfúkol Robertovi Ficovi, inak by to urobil Robert Fico," poznamenal predseda hnutia SME Rodina Boris Kollár.  "Vládna koalícia už minulý rok mala priniesť nejaké vládne riešenie, ktoré ale doteraz neprišlo," povedala Veronika Remišová z OĽANO. "Sme za to, aby rástli ako každému občanovi, čo je budúci rok o 6%," vyjadril sa Miroslav Beblavý za stranu SPOLU. 

"Najkrajšie je povedať, aby poslanci mali minimálnu mzdu alebo robili rovno zadarmo. Lenže potom tam dostaneme úplne neschopných alebo schopných všetkého," vyhlásil Richard Sulík za SaS. 

"Slovenská národná strana v žiadnom prípade nepodporí takéto skokovité riešenie a skokovitý nárast," uviedol poslanec za SNS Tibor Bernaťák. Koalícia ale zdá sa, čosi predsa len píše, zatiaľ ale robí tajnosti. "Je vysoko pravdepodobné, že na najbližšej schôdzi prídeme s riešením. Akonáhle to bude na sto percent dohodnuté predstavíme tento návrh," pokračoval Bernaťák. 

O koľko plat po rozmrazení stúpne alebo budú zdanené i paušálne náhrady? To zatiaľ koalícia prezradiť nechce. "Musí tam byť dohoda všetkých troch koaličných strán," vyjadril sa hovorca SMERU - SD Ján Mažgút. Tento rok nás ale zrejme nečaká taká dráma ako naposledy, keď sa vtedajší premiér vyhrážal - nebude zmrazenie, nebude vláda. "Zvolil zlú cestu. Cesta, ktorá chce prikázať poslancov čo majú robiť lebo padne vláda, tým pádom vyvoláva napätie vo vládnej koalícii," povedal Béla Bugár vzhľadom na vtedajší výrok Roberta Fica. 

"Predseda vlády považuje túto otázku za záležitosť zákonodarného zboru," vyjadril sa hovorkyňa premiéra Petra Pellegriniho Beatrice Szaboóvá. Či si poslanci zvýšený plat zaslúžia, môžete posúdiť aj vy  na stránke NR SR podľa ich správania ako poslancov, aktivít v regiónoch, čipodľa počtu dovolenkových fotografií na sociálnych sieťach. 


Súvisiace články

Najčítanejšie správy