Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ministerka navštívila najhoršiu nemocnicu na Slovensku. Čaká ju premena
Zdielať na

Ministerka navštívila najhoršiu nemocnicu na Slovensku. Čaká ju premena

BOJNICE / V najnovšom hodnotení Ineko skončila bojnická nemocnica medzi všeobecnými nemocnicami na poslednom mieste. V týchto mesiacoch sa v nej však výrazne investuje, nemocnica má ambíciu dostať sa medzi tie s vyšším štandardom. Momentálne poskytuje starostlivosť pre viac ako 200 tisíc pacientov. Problémy má ale s poisťovňami, ktoré jej za výkony neplatia. V pondelok toto zariadenie navštívila ministerka zdravotníctva.

V nemocnici Bojniciach chýba až 372 lôžok. "Súkromné nemocnice ťažkých pacientov naložia a dajú do Bojníc a potom je ťažko porovnávať ekonomiku, keď to nemáme zaplatené zo strany zdravotných poisťovní," hovorí predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja, Jaroslav Baška. 

​ Rušenie oddelení v súkromných nemocniciach najviac pocítili v bojnickej nemocnici. Jej lekári majú na starosti viac ako 200 tisíc pacientov.

Pomoc prisľúbila aj ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská, ktorá si pozrela nemocnicu a stretla sa aj s jej zamestnancami. "Táto nemocnica má veľa ťažkých pacientov, budeme sa rozprávať s poisťovňami," uviedla ministerka. 

Plánovaná stratifikácia by mala podľa ministerky zdravotníctva bojnickej nemocnici iba pomôcť. "My chceme ísť trochu iným systémom, chceme si povedať, ktorá nemocnica bude mestská, vyššieho typu, špecializovaná," vysvetľuje Kalavská. 

Nemocnice, ktoré budú patriť do vyššej kategórie, dostanú aj viac peňazí. Bojnická nemocnica nechce medzi nimi chýbať. V najbližších rokoch sa budú snažiť nemocnicu oddlžiť. Ak sa to podarí, môžu žiadať aj dotácie z eurofondov. 

Rozpočet na rok 2019 bol mimoriadne štedrý k rezortu zdravotníctva. Dostane viac ako 5 miliárd eur. Peniaze pôjdu aj na rekonštrukciu a vybavenie nemocníc: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy