Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Kukláči od rána zasahovali na západe Slovenska. Ide o enviromentálnu kriminalitu
Zdielať na

Kukláči od rána zasahovali na západe Slovenska. Ide o enviromentálnu kriminalitu

MOST PRI BRATISLAVE / Desiatky policajtov v pondelok od skorých ranných hodín zasahovali na viacerých miestach v Bratislavskom kraji. Ide o prípad takzvaných odpadárov. Na poli neďaleko obce Studené policajti zadržiavali desiatky nákladných áut a ťažkých stavebných strojov. Zasahovali aj v hlavnom meste.

V pondelok ráno zasahovali kukláči v poli, len pár kilometrov od obce Studené (časť Mostu pri Bratislave). Ide o zásah Krajského riaditeľstva Policajného zboru. Objekt vraj miestnym už dlhšie robí starosti, tvrdia miestni . Na tabuli pred vstupom do areálu je uvedená ako prevádzkovateľ firma so sídlom v Limbachu. Zaoberá sa ťažbou štrkopiesku a ide o areál terénnych úprav.

Polícia potvrdila, že ide o vyšetrovanie enviromentáônej trestnej činnosti. "Procesné úkony prebiehajú za účasti zamestnancov Slovenskej inšpekcie životného prostredia a znalcov na odhad škôd na životnom prostredí," informovala policajná hovorkyňa Lucia Mihalíková. 

"Domové prehliadky a prehliadky iných priestorov a pozemkov sa vykonávajú na základe príkazu sudcu a to na viacerých miestach v Bratislave,  Seneckom a Pezinskom okrese," dodáva Mihalíková. 

Razia v Bratislave

Dve autá s kukláčmi a kriminalisti zasahovali v Bratislave na Magnetovej ulici. Podľa informácii TV JOJ na adrese sídli firma, ktorej kamióny s týmto označením stoja aj na skládke pri obci Studené. Oficiálne sa má spoločnosť zaoberať búracími prácami, recykláciou odpadu a má prevádzkovať aj zberný dvor.

Ide o viac ako 10 kamiónov, ktoré sú určené na vývoz a dovoz rôznych sypkých materiálov. Polícia odviezla z miesta niekoľkých robotníkov, pravdepodobne ide o vodičov kamiónov, ktoré sú zadržiavané.

Envirokorupcia 

V jej priestoroch na Magnetovej ulici sídli spoločnosť podnikateľa Michala G. ktorý už bol v minulosti spájaný s kontroverzným podnikateľom Michalom K, tiež odpadkovým kráľom, ktorý je vo väzbe za údajnú korupciu. Tá by mala súvisieť so skládkou odpadu v bratislavských Podunajských Biskupiciach.

​Policajná akcia zrejme súvisí s dlhodobo vyšetrovaným prípadom podozrivej likvidácie odpadových materiálov, ktoré mali skončiť na pochybných skládkach v Bratislave a blízkom okolí a taktiež je podozrenie, že končili často ako súčasť podkladového podloženia pod diaľničné komunikácie. Podozrenia smerujú k obchvatu D4.

TV JOJ sa telefonicky spojila s majiteľov jedného z kamiónov ktoré kriminálna na skládke zadržala. Tvrdí, že nejde o ťažobný areál, ale o verejnú skládku, na ktorú aj jeho firma občas vyváža stavebnú suť. Za vysypanie odpadu platia priamo na mieste vodiči, ktorí o tom, kde skončí odpad ktorý dovezú, už nemajú informácie. "My tam nechodíme často. Zablúdime tam raz za mesiac," hovorí vývozca odpadu. 

 ​"Ja osobne si myslím, že v akejkoľvek envirokriminalite musí štát zasahovať prísne. Pravidlá by mali byť tvrdšie ako sú teraz. Ja budem podporovať NAKA, políciu aj všetky zložky. Musí sa konať tvrdšie ako doteraz. Treba si uvedomiť, že je dôležité sa starať o životné prostredie." 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy