Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ministerstvo rieši, ako pomôcť mladým rodinám. Opozícia má vlastný návrh
Zdielať na

Ministerstvo rieši, ako pomôcť mladým rodinám. Opozícia má vlastný návrh

BRATISLAVA / Vyšší rodičovský príspevok i dlhšia materská. To je zámer ministra práce pre rok 2019. Mladé rodiny a demografiu vraj treba podporovať. Opozícia však dookola opakuje, že by to nemalo byť len v predvolebnom roku. Ponúkla vlastné návrhy, ktoré opakovane skončili v parlamentnom koši.

V tomto rozpočte sa na plány ministra práce peniaze nenašli - na ten ďalší vraj má minimálne koaličný prísľub, že sa zvýši aj na mladé rodiny, sľubuje od 2020. "Matky a mladé rodiny je treba podporovať. Budeme sa tým zaoberať. Ja by som privítal aj 52 týždňov materskej," povedal minister práce, rodiny a sociálnych vecí Ján Richter. 

Vyšší rodičovský príspevok

"Pokiaľ nebudeme podporovať rodiny, matky s deťmi, tak sa ako národ nikam nepohneme. Demografická krivka nám padá a my ak nebudeme mať na pár 2,2 dieťaťa, tak vymierame," vyjadril sa k téme aj predseda hnutia Sme rodina, Boris Kollár. 

Otvorená je debata okolo rodičovského príspevku, keďže aj opozícia má vlastné predstavy. "Treba nabrať odvahu a aspoň o 100 eur zvýšiť rodičovský príspevok, aby bol aspoň vo výške čistej minimálnej mzdy, čiže niekde na úrovni 400 eur," povedal otvorene Jozef Mihál, podpredseda strany SaS. 

"My navrhujeme, aby príspevok bol výrazne vyšší, zároveň, aby bol naviazaný na predošlú mzdu," dodal predseda SaS Richard Sulík.

Odklad splátok hypotéky 

Okrem toho opozícia navrhuje zmeniť podmienky pre odklad splátky hypotéky, keďže toto je často veľká záťaž pre mladé rodiny. Aktuálne síce je taká ponuka aj v bankách, veľa ľudí ju ale nevyužíva. Podmienkou na získanie odkladu je mať menej ako 35 rokov a treba požiadať o odklad do pol roka po narodení dieťaťa. Splátku vám síce odložia, ale splácate úroky. 

"Banka dokáže odložiť splátku maximálne na 5 rokov. Je potrebné si uvedomiť, že je možné odložiť splátku istiny, to znamená, že úroky je potrebné splácať," vysvetľuje Zuzana Ďuďáková, hovorkyňa banky. Iné banky hovoria o maximálnom odklade len na tri roky. 

Práve vekovú hranicu 35 rokov, či obmedzenie pol ročnej lehoty po narodení dieťaťa, chcela obmedziť opozícia, ale neúspešne. Hranicu odkladu chceli posunúť až na šesť rokov. Hoci banky tvrdia, že zápis do registra neplatičov musia robiť zo zákona a neznamená to zlé body. "Nepozerá sa na to, ako na negatívnu informáciu v platobnej disciplíne," dodáva Ďuďáková. 

Podľa opozície istota je guľomet a bolo by dobré zápis vypustiť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy