Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Juncker skritizoval krajiny V4. Ich rozhodnutie považuje za škandál
Zdielať na

Juncker skritizoval krajiny V4. Ich rozhodnutie považuje za škandál

Zdroj: SITA

Google News Button Sledovať správy

PARÍŽ / Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker považuje za škandál, že niektoré krajiny EÚ odmietajú prijímať migrantov a odmietajú aj deti bez doprovodu. Medzi krajinami je napríklad Česko a Slovensko.

"Kvóty prijali ministri vnútra v septembri 2015," uviedol Juncker s tým, že neľutuje, že navrhol migračné kvóty. Proti kvótam boli pri jednaní ministrov Slovensko, Česko, Maďarsko a Rumunsko. Predseda EK považuje neprijatie migrantov vrátane detí bez doprovodu za škandál. Vyjadril sa tak pre list Le Monde. 

"Chýba nám spoločná definícia solidarity. Navrhol som Maďarom, Čechom, Poliakom a ďalším, aby prijali aspoň deti, deti bez rodičov. Považujem za škandál, že to niekto odmieta, keď Európa poskytuje na ich ochranu priestor," pokračoval. 

Na otázku, či si jeho návrh vypočujú odpovedal: "Myslím, že to vážne krajiny zvažujú. Bol by to aspoň elementárny prejav solidarity. Bezpochyby by to taktiež pomohlo krajinám V4, ostatné krajiny EÚ by pre nich mali potom väčšie pochopenie. To, že niektoré krajiny odmietajú utečencov, a že Európa čelí moslimskej invázii, je neprijateľné."  Premiér Peter Pellegrini minulý týždeň uviedol, že Slovensko by mohlo prijať niekoľko desiatok sýrskych sirôt. Plán kritizovala strana SNS.

Pozrite si reportáž o vyjadrení Junckera:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy